Golan Heights Winery | veelvuldig bekroond Israëlisch wijnhuis

Victor Schoenfeld, hoofd wijnmaker van Golan Heights Winery, en Yeal Gai, exportmanager, waren in het land. En dat liet Joke Holster, marketing en brandmanager van importeur De Monnik Dranken, niet ongemerkt voorbijgaan. In het hoofdstedelijke eetcafé Bar Fisk vond een proeverij en lunch plaats. De eigenaren hebben hun roots in Tel Aviv en dat sloot mooi aan. Schoenfeld en Gai doen een hele exporttoer door Azië en Europa en sloegen Amsterdam gelukkig niet over.

Facts and figurs

De Golan Heights Winery is gezamenlijk eigendom van acht Israëlische nederzettingen – 4 moshavim – cooperatieve communities – en 4 kibbutzim – collectieve communities-, die ook de druiven leveren. De eerste jaargang werd uitgebracht in 1984. De productie bedraagt nu 6 miljoen flessen per jaar, waarvan 25 % wordt geëxporteerd. Het bedrijf heeft 28 wijngaarden waarvan 96 % op de Golan Hoogte. Deze geografische locatie is in het verleden onderwerp geweest van een internationaal dispuut, maar binnen de huidige politieke constellatie behoort deze discussie hoogstwaarschijnlijk tot het verleden. Schoenfeld, die overigens uit Californië komt maar al 27 jaar bij Golan Heights werkt, zegt hierover met gevoel voor understatement  ‘In Israel is dit gebied al helemaal geen item, daar gaat de aandacht uit naar andere gebieden.

De Golan Heights Winery telt 150 medewerkers, 28 wijngaarden, 15 growers en 5 wijnmakers waaronder SChoenfeld. De hoogst gelegen wijngaard ligt op 1200 meter hoogte in Odem, ze werken met 21 druivensoorten (13 rood, 8 wit) en 8200 eikenhouten vaten. Zo staat te lezen op de website, plus een hele lijst met prijzen. De eerste prijzen en medailles kwamen in 1987 en dat gaat door tot de dag van vandaag. Het is te veel om hier op te noemen, maar neem hier maar eens een kijkje: Prijzen Golan Heights Winery

Yael Gai licht toe ‘We bestaan sinds 1983. Onze directeur trok zijn stoute schoenen aan en stuurde in 1987 de eerste cabernet sauvignon uit 1984 in naar de International Wine & spirit Competition in London. Deze wijn won vervolgens tot onze eigen verbazing een gouden medaille. Sindsdien gaat het crescendo. We hebben vier brands: Yarden, Gamla, Mount Hermon en Golan.’ Andere ranges – niet in Nederland verkrijgbaar – zijn Cigall en Sion.  Dit zijn inderdaad mooie cijfers. Daar komt nog bij dat Golan Heights Winery in 2012 tot New World Winery of the Year werd uitgeroepen door Wine Enthusiast Magazine.

De wijnregio, de Golan Hoogte, is zo’n 70 km lang en 20 km breed. Het hoogste punt is 1200 meter en het laagste 400 meter. Diverse microklimaten binnen deze hoogtes bieden de juiste omstandigheden voor bepaalde druiven. De hogere koele gebieden zijn ideaal voor chardonnay, gewurztraminer en pinot noir, in het centrale mildere gedeelte voelen de syrah en cabernet sauvignon zich prima en het zonnige zuiden is weggelegd voor druiven zoals de muskaat. Deze topografische en klimatologische omstandigheden zijn uniek voor Israel. Ieder zichzelf respecterend wijnbedrijf wil daarom graag een wijngaard in de Golan, maar toch zijn deze dun gezaaid omdat De Golan Heights Winery 75% van het arsenaal bezit.

Zijn de wijnen van Golan Heights Winery kosher? Schoenfeld ‘onze wijnen zijn ‘kosher for pass-over, dat betekent dat ze onder rabbinaal toezicht zijn gemaakt’. De meeste Israelische wijnen worden kosher  – puur –  gemaakt d.w.z. onder auspiciën van een rabbijn. Dit proces begint op het moment dat de druiven in de wijnkelder komen en worden geperst, tot aan het bottelen in de flessen.  Als de kurk erop zit mag iedereen de wijn weer aanraken. In de praktijk betekent dit, dat de wijnmaker en zijn team alle handelingen over moet laten aan de daarvoor aangestelde orthodoxe Joodse medewerkers. Kosher for passover is net iets strakker que voorschriften dan kashrut, zo mag de wijn niet in aanraking zijn geweest met bloem en deeg e.d. Een ander voorschrift is de shmittah, het sabbitical year. Eens in de zeven jaar krijgen de wijngaarden een jaar rust. Het bedrijf houdt zich daar strak aan de voorschriften van de halacha i.e. goddelijke en rabbijnse wetgeving gefundeerd op de Thora. Met zoveel wijngaarden valt dit natuurlijk ook makkelijker te managen, ieder perceel heeft weer op een ander moment rust. En, zo vertelt Schoenfeld ‘Het is eventueel ook mogelijk om aan deze verplichting te voldoen door goede doelen te steunen.

Wijnen

Golan Heights Winery maakt heel veel wijnen. We noemen hier een kleine selectie. De instapwijnen Hermon White  en Hermon Red (beiden rond de € 11) zijn blends en vallen op door hun ronde soepelheid. De Yarden Chardonnay Odem  organic is een mooie nieuwe wereld chardonnay(€ 18),de Yarden Chardonnay Katzrin  (€ 35) is een superchique en elegant. De bloemige en stevige Viognier (€ 18) is een aanrader, eenmaal geproefd vergeet je deze niet snel. Heel mooi. De goed ontwikkelde cabernet sauvignons van zowel Gamla – in een blend met merlot – en Yarden  (€ 30) laten zien dat de Golan Hoogte een perfecte streek is voor deze druif. ‘De Yarden cabernet sauvignon is zoveel  medailles en prijzen gekregen. Het is echt onze premium wijn’. Het bedrijf maakt ook nog een frisse sauvignon blanc, een riesling, een muscat, een portwijn van Portugese varieties en een droge wijn van dezelfde druivensoorten, en een organische merlot.
Ook een high-end Bordeauxblend Rom maakt deel uit van het portfolio.

Bar Fisk

De staf van bar Fisk maakte een viertal gerechtjes met kruidige sauzen erbij. Tortellini, coquilles, zeebaars en lam. Humus en pesto en vele andere kruidige bijgerechten. Het restaurant is overigens niet kosher, maar wel een aanrader.

Tot slot nog even het volgende. Gai: ‘Yarden verwijst naar de rivier Jordaan en niet naar een Nederlandse uitvaartmaatschappij. Gamla was de naam van een oude stad in de regio.‘ Israël en wijn is volgens Gai een natuurlijke synthese ‘in de bijbel staat zoveel over wijn, wanneer te drinken en hoe te maken.’ Wijn hoort bij Israël en Israël hoort bij wijn. Golan Heights Winery heeft een unieke en vooruitlopende positie weten te verwerven en dat is bijzonder knap.

Charlotte van Zummeren

Info over verkrijgbaarheid: info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl