Grand Cercle de Vins de Bordeaux | In The Grand

Business France organiseerde een tasting van de Grand Cercle de Bordeaux in The Grand in Amsterdam, dichter in het centrum kun je haast niet zitten. Meer organisatoren van proeverijen weten de weg te vinden naar de Oudezijds voorburgwal en dat is een goede zaak. In de oude raadszaal van het hoofdgebouw stonden de producenten achter de tafel. Grand Cercle vertegenwoordigt 27 appellations, omvat 2700 hectare en 125 chateaux en deze zijn voor 80% open voor het publiek. Dat laatste is overigens met de duurzaamheid een prioriteit voor de Cercle; toegankelijkheid. Een aantal van deze producenten stond achter de tafels. Een lijst met de appellations staat onderaan dit artikel.

In het bijgebouw tegenover de hoofdingang gaf wijnhandelaar en Bordeauxexpert Xavier Kat een masterclass. Er valt genoeg over dit wijngebied te vertellen natuurlijk. Er is een duidelijke daling van het marktaandeel – Kat’s eigen zaak Okhuysen had vroeger 40% Bordeaux in het portfolio, inmiddels is dat 2 tot 3% – maar Bordeaux blijft een ijkpunt. Het is een van de grootste wijngebieden in Frankrijk, er is een goede universiteit en er is genoeg geld voor innovatie en onderzoek.

Duurzaamheid is voor de Grand Cercle een belangrijk item, naast betaalbare kwaliteit en toegankelijke wijnen. Door nieuwe technieken als vinification integrale zijn de wijnen veel eerder op dronk. Bij deze techniek worden de hele trossen vergist op barrique voordat ze op dezelfde barrique verder lageren. Tonnerieën hebben daar goede instrumenten voor ontwikkeld die in en uit het vat kunnen zodat de hele trossen erin kunnen dalen.

Facts and Figurs

5% van Bordeaux zijn de grote dure jongens, maar 44% is gewoon AOP Bordeaux. Dat is gewoon hard werken met weinig show. De streek omvat 108.000 hectares en dat is 25% van Frankrijk. Er zijn 65 appellations en 5300 producenten. In 10 jaar tijd is dat aantal met bijna 2.000 producenten verminderd. De verhandeling gebeurt grotendeels centraal via Place de Bordeaux, een voordeel voor producenten want zo hoeven ze niet per land te onderhandelen. Bordeaux telt 29 coöperaties, maakt 4,7 miljoen hectoliter per jaar en dat is 650 miljoen flessen. Het overgrote deel is rood, 11% is wit.

En 65% werkt duurzaam. Uiteraard ook tot grote vreugde van de Grand Cercle. Producenten zijn aangesloten bij HVE, Terra Vitis etc. Overigens is kopersulfaat bij de meest strenge organisaties wel toegestaan, maar dat is weer niet zo goed voor de grond en de tractor moet dan ook vaak uitrijden. Kopersulfaat is een contactproduct dat op de bladeren ligt en bij regen wegspoelt. Dat is vaker een probleem met organisch werken, dat er een nadeel is op gebied van CO2 en energie omdat er vaker gereden moet worden, bij droge jaren is dit minder een probleem. Terra Vitis staat indien noodzakelijk gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen toe.

Bordeaux wil die CO2 uitstoot aanzienlijk verminderen en vooral de flessen spelen daar een hoofdrol in. Lichtere flessen maken veel uit, verder brandstof, luchtvaart e.d. Cheval Blanc heeft wingerds opgeofferd om bomen aan te leggen in de wijngaarden. Ook goed voor de CO2.

Om te proeven waren er 5 wijnen uit 2019: Villars uit Fronsac, Tour de Pressac en Pressac uit Saint Emillion Grand Cru Classé en Tour de Termes uit Saint Estephe. Bij alle wijnen, ook die uit Saint Estephe, speelt merlot de hoofdrol waarmee je ook gelijk wat hoger alcohol krijgt. St. Emillion Grand Cru is overigens een appellation en geen classificatie, de toevoeging classé is dat wel.

Villars uit Fronsac viel zeer positief op, net zoals de tour de Termes. Die laatste was overigens met een CAP van 25 de voordeligste. De overige kostten tussen de 20 en 25 Euro. Ze waren allen uit 2019 en ook nu al op 3-jarige leeftijd goed te drinken.

Het was een leerzame middag, goed georganiseerd door Michèle Lainé en haar team van Business France.

 

Charlotte van Zummeren

Aanwezige producenten (lijst is niet uitputtend):

HAUT-MÉDOC
Château du Cartillon Château Lestage Simon
Château Peyredon Lagravette

MARGAUX
Château Haut-Breton Larigaudière

MOULIS-EN-MEDOC
Château Dutruch Grand Poujeaux
SAINT-ESTÈPHE
Château Sérilhan Château Tour des Termes
PESSAC-LÉOGNAN
Château Haut-Bacalan
GRAVES
Château Saint-Robert Cuvée Poncet Deville

BORDEAUX SUPÉRIEUR
Château Sainte-Marie

GRAVES DE VAYRES
Grand Vin du Château Lesparre

CADILLAC / CÔTES DE BORDEAUX
Château Réaut

BLAYE / CÔTES DE BORDEAUX
Château Haut Bertinerie

CASTILLON / CÔTES DE BORDEAUX
Château de Laussac

FRONSAC
Château Dalem Château de La Dauphine Château de La Huste
Château Moulin Haut-Laroque Château Villars


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl