Kennismaken met | Importeur Dikkers

Na een kleine twintig jaar in de Nederlandse wijnwereld zou je denken de grote importeurs wel te kennen. Maar er blijkt een nieuwe (oude) speler op de markt te zijn, dus zo maken we op een dinsdagmiddag in december kennis met Eric Wiegel en Bas van Putten van Wijnhandel en importeur Dikkers. Bas van Putten was bekend van GCF, heeft daarna een tijdje gewerkt bij Vivino, maar daar ervaarde hij de afstand tot de wijn te groot. Hij wilde liever met de voeten in de modder (of most) staan. Sinds een paar maanden werkt hij voor en is hij aandeelhouder van Dikkers. ‘Ik kende Dikkers en Eric al een hele tijd, ik heb er altijd op meerdere manieren mee te maken gehad. Het voelt als een natuurlijke stap. Ik ben heel blij.

Even terug

Dikkers kent een lange historie. Eind van de 19e eeuw (1856) kregen de toenmalige eigenaars Stibbe een medaille voor hun likeuren op de wereldtentoonstelling in Parijs. Tegelijkertijd mochten zij zich in Nederland Koninklijk noemen. In 1904 nam Albert Dikkers de zaak over van de gebroeders Stibbe. Hij liet in 1912 de slijterij neerzetten in Hoogeveen, deze winkel bestaat nog steeds. Dikkers is daarna altijd in familiebezit gebleven en actief op het gebied van het importeren van wijn. Via de moeder van Eric Wiegel zat Dikkers in zijn familie, Eric begon in 1996 met tussenpozen bij de importeur te werken. Nadat zijn moeder was verongelukt in 2005 – zij leidde het bedrijf – heeft hij definitief de overstap gemaakt.

Dikkers is daarna alleen maar gegroeid.  Sinds 2016 werkt Dikkers samen met Lijferinh Drankengroothandel, het logistieke- en administratieve traject van Wijnhandel Dikkers ligt nu daar. Lijfering Drankengroothandel heeft vestigingen in Groningen en Zaandam, waardoor heel Nederland binnen het bereik is gekomen

Als wijnhandel heeft Dikkers een portfolio van 900 wijnen en levert aan horecabedrijven en slijterijen. Naast bekende namen als Topf, Rutini en Vinos Sanz, werkt Dikkers graag met onbekendere wijnen uit minder courante gebieden als Roemenië, Slovenië en Nederland. Ook biologische wijnen ontbreken niet in de portefeuille. Met een team van acht personen wordt Dikkers bestierd.

Wildeberg

Bij binnenkomst bij het restaurant zet Bas van Putten een fles Coterie van Wildeberg op tafel ‘zo, die gaan we drinken.’ De semillon-sauvignon is getooid in een Haut-Brion-achtige fles. Wildeberg is een van de pareltjes in het assortiment van Dikkers. Jan du Plessis Rossouw – Zuid-Afrikaanser kan het niet- studeerde oenologie in Stellenbosch om daarna verder te gaan in het bedrijf van zijn ouders. Naast de 10 hectare in Franschhoek, bezit Wildeberg ook wijngaarden in andere delen van de prachtige Westkaap, ook wel de Wildeberg terroirs genoemd. Die druiven vinden een plekje in de  instap Wild House-range.

Coterie wordt met inheemse gisten gevinifieerd en licht gefilterd om het ruige maar ook elegante karakter van het terroir weer te geven. Semillon (80%) uit Franschhoek wordt gefermenteerd op grote foeders waarna deze nog 10 maanden rijpt op Franks-Oostenrijks eikenhouten vaten. De overige 20% sauvignon blanc druiven vinifiëren op RVS. Wiegel ‘Ben heel bij dat we deze hebben gevonden.

Wildeberg is nog maar een van de vele huizen van Dikkers, een huis dat aandacht behoeft. Net zoals vele andere huizen van Dikkers. Met het groter groeien van het bedrijf, krijgt Dikkers ook meer behoefte aan marketing op maat waaraan met de komst van Bas van Putten meer aandacht zal worden gegeven. Bas van Putten is naast marketing ook verantwoordelijk voor professionalisering inkoop, e-commerce en vakhandel, met belangrijkste taak om Dikkers mede te klaar te stomen voor verdere groei in de toekomst. Het team van Dikkers is zeer gemêleerd team met verscheidenheid in karakter, interesses en specialismes en Van Putten is daar een welkome aanvulling op.

Rutini uit Mendoza is een andere loot aan de stam. Een prachtig meermalen bekroond wijnhuis dat zeer bekend en befaamd is in Argentinië, maar hier nog niet zo. Het wordt tijd dat daar verandering in gaat komen.

Samengevat: Dikkers sluit met zijn portfolio aan bij de grote importeurs in Nederland. Door de samenwerking met Lijfering is de logistiek picobello op orde. Met de komst van Bas van Putten is het team aangevoerd door Eric Wiegel klaar voor de toekomst.

 

Charlotte van Zummeren  

 

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl