Groupe LFE september 2013

Proeverijen: Groupe LFE

 

LFE Chili 007Het najaarsbal van proeverijen is begonnen en de dans werd geopend door Groupe LFE. Wederom had de Maartendijkse organisatie gekozen voor motel de Witte Bergen in Eemnes. Een adres dat op alle tijdstippen van de dag kan rekenen op hordes vergaderende mensen. Dat heeft niet alleen te maken met het grote terrein gratis parkeren, deze locatie is gewoon uitstekend te bereiken. Bij binnenkomst spotten we  marketingmanager André Koopman in het restaurant, reeds druk in gesprek met collega-wijnjournalisten.

 

Even doorlopend bereiken we de proefzaal. Aan de rechterzijde van de grote zaal zit een kleinere zaal waar de hogere segment wijnen uit de nieuwe wereld staan, zoals de niet te versmaden Ocio van Cono Sur. Een top pinot noir, eentje om midden in de nacht voor op te staan. Mits goed gekoeld, dat wel. Brazin staat er ook, een klasse zinfandel uit Californië. Koopman: ‘de wijnen in dit zaaltje leveren we aan een beperkte groep klanten’. Groupe LFE heeft zijn naam en faam namelijk gebouwd op betaalbare wijnen. En deze wijnen staan gezellig bij elkaar in de grote zaal. Moutard champagne is de eerste, een topper op prijs kwaliteit gebied met als aanrader de Cuvée 6 Cépages. Deze champagne bestaat uit de geijkte drie en daarnaast de vergeten drie – die niet meer worden aangeplant – arbane, pinot meslier en pinot blanc. De Cuvée 6 Cepages is met zijn gerijpte stijl een klasbak.

Verderop stuitten we op Rita Camelo (eerste foto) van Sogevinus. ‘I arrived this morning from 33 degrees in Portugal, here it is less than 20’. Ze weet dan nog niet dat het hier binnen een dag net zo warm zal zijn. Ze laat de stille rode wijn Barros 850 proeven. ‘The Douro river would be 850 kilometers if it would be stretched out’. Dit is weer zo’n typisch voorbeeld van een low entry wijn die werkelijk hoge kwaliteit heeft, hetzelfde geldt voor de rode en witte stille wijnen van andere ranges. De horeca ex-BTW prijzen liggen tussen de tweeënhalf en zesenhalf Euro. ‘We make 1 miljoen bottles of still wine. Only 15 procent of our business’. De ports van Barros zijn in diverse ranges te verkrijgen van zeer voordelig tot premium, een Colheita uit 1966 is uiteraard substantieel duurder dan een instap witte Port. Carmelo ‘I agree with you that even old Ports can better be drunk chilled’.

 

Priorat

 

LFE Chili 006Bij de tafel van Spanje ontmoeten we Tamara Trapez van Buil & Guiné ‘we are in Priorat, Montant, Rueda en Toro’. Allemaal streken waar door het klimaat krachtige wijnen vandaan komen. ‘we try our best with vinification to make them fruity’. Uit Monsant laat Trapez een fascinerend Baboix Blanc proeven van grenache en chenin blanc. De Crianza en Reserva uit Priorat ‘over there we work with mules’ houden inderdaad, ondanks hun stevige karakter, een luchtige toon. De Toro is een echte eetwijn en met de Priorat Reserva de duurste van het zestal (prijzen horeca ex-BTW tussen de tweeënhalf en twaalfeneenhalf Euro).

 

Noble Wines

 

Bij de Californië tafel schenken de montere dames van Delicato met plezier een Old Vine zinfandel en een pinot noir Noble Wines 667 uit Monterey in. Voor Californische begrippen, waar 75 Euro voor een middelmatige wijn uit Nappa heel normaal wordt gevonden, zijn dit super voordelige prijzen variërend tussen de vierenhalf en zesenhalf Euro, ex-BTW horeca prijzen. Groupe LFE gaf weer een mooi kijkje in de top en low entry van hun port folio, al met al stonden er ruim honderddertig wijnen ter tafel. Een fraai uitgevoerde openingsdans!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl