Huiswijnen van de supermarkt

Normaal gesproken koopt de Nederlander 82% van zijn wijnen in de supermarkt.
De gemiddelde prijs van een verkochte fles wijn is drie en een halve Euro, maar met kerst is speciaal en de wijnen dienen dat ook te zijn. In de stripverhalen van Olivier B. Bommel van Maarten Toonder werd grandioos de draak gestoken met dit supermarkt koopgedrag van de prijsbewuste Hollander.Bediende Joost raadde de lezers aan om de huiswijnen van de supermarkt – de door hem genoemde cuvée Grootgrut – over te gieten in een lege fles Grand Cru en deze dan vervolgens te presenteren aan de kerstdis.

Een andere suggestie was om de huiswijnen over te schenken in een mooie karaf. En dan tegen de gastheer te zeggen ‘uw favoriete cuvée, mijnheer’.Deze aanbeveling deed Toonder in een strip die zeker dertig jaar oud was en toen was voornamelijk de nationale grootgrutter – u weet wel, die blauwe die op meer dan achthonderd plekken in Nederland zit – actief met wijnen. Tegenwoordig hebben bijna supermarktketens (huis)wijnen. Als test proefde Winebusiness.nl een aantal huiswijnen om te kijken of het over te schenken is met de Kerst. Witte, rode en halfzoete wijnen van de Albert Heijn, C1000, Aldi, Hoogvliet, Plus en Jumbo passeerden de revue. Het criterium was enkel of we zelf een avond deze wijn wilden drinken. De prijzen lagen allen tussen de drie en de vier Euro, het formaat was een literfles en het alcoholgehalte lag gemiddeld rond de twaalf procent.

Algemene conclusie was dat het niveau meeviel was én dat de halfzoete wijnen lang niet zo zoet waren als je zou verwachten. Meer specifiek: bij de witte wijnen haalden de flessen van C1000, Plus en Jumbo een goede score, ruim voldoende. Bij de rode wijnen kwamen Aldi, Hoogvliet en C1000 goed uit de bus. Bij de halfzoete wijnen troffen C1000, Plus en Albert Heijn doel. De Aldi is pas onlangs begonnen met de lancering van huiswijnen, de andere supermarkten doen dit al langer. Er valt dus voor de ‘slobberdrinker’ wel degelijk iets te halen bij de huiswijnen van de supermarkt. Let wel: dit zijn dus de wijnen die onder supermarktlabel gepresenteerd worden als huiswijn. Bediende Joost had het destijds niet bij het verkeerde eind. Ben benieuwd hoeveel lege Grand Cru flessen er dit jaar met de Kerst gevuld worden met huiswijnen.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl