Zojuist werd op NPO 3 De Prijsknaller uitgezonden over het het hoe en waarom van goedkope wijn. Een flesje wijn voor nog geen 3 euro, in Nederland zijn ze er gek op. In het KRO-NCRV programma De prijsknaller op NPO 3 gingen Ersin Kiris en Eva Cleven op zoek naar de werkelijke kosten achter wijn die voor bodemprijzen worden verkocht.
In Nederland grijpen we massaal naar de goedkoopste flessen wijn onderin het schap van de supermarkt. Gemiddeld geven we zo’n 3,50 euro uit aan een fles wijn. We drinken daarmee vooral goedkope bulkwijn. Deze term wordt direct uitgelegd door een vriendelijke Duitse bottelaar, bulkwijn is wijn die overal vandaan kan komen en niet wordt gebotteld in het land van herkomst en vervoerd wordt per tank naar het land van botteling. Wijn die op grote schaal wordt geproduceerd en gebotteld. Eva Cleven en Ersin Kiris komen in deze uitzending van de Prijsknaller tot de ontdekking dat grootschalige wijnproductie niet zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen als pesticiden kan. Er moet veel geproduceerd én altijd geleverd worden. Dit is een tak van de wijnwereld zonder romantiek. Het plukken gaat met oogstmachines en de productie gaat snel. Wijn is business tenslotte.
Een Franse wijngaardmedewerkster die eerder al in het nieuws was, verklaarde ook hier weer haar Parkinson ziekte door de pesticiden. Een laborant verklaarde over wel 28 pesticides die in een fles wijn gevonden werden. Grootschalig is niet fijnzinnig, zoveel is duidelijk.
Met De prijsknaller wilde KRO-NCRV onderzoeken of de lage prijzen die we betalen in de winkel wel de werkelijke maatschappelijke kosten weergeven en of er alternatieven zijn. Zo kwam er ook een biodynamische producer aan het woord, die verklaarde dat hij voor de bodemprijzen die in Nederland voor wijn betaald worden, nooit kan leveren. Zijn wijn kost minimaal € 7,50 per fles en niet de € 3,50 die in Nederland in de supermarkt betaald wordt.
De Prijsknaller deed adequaat onderzoek, afgezien van de vermeende druif culumba in Zuid-West Frankrijk waarmee waarschijnlijk de colombard werd bedoeld. Niets is voor niets en goedkope wijn komt niet uit de lucht vallen. Toch kun je je afvragen of de Nederlandse consument hierdoor andere dan wel gezondere wijn gaat kopen. De prijs blijft vaak leidend.
ChvZ