Hillary Clinton

1947 is een goed jaar!

De kogel is door de kerk Hillary Clinton is ‘running for president’. Ze wil als champion van de gewone Amerikaan het gevecht in 2016 aangaan. De Democratische Conventie heeft haar vannacht genomineerd en vanavond volgt haar aanvaardingsspeech. Hillary gaat voor het hoogste ambt. Ze is beroemd en geliefd, ze wordt gehaat en gewantrouwd. En pal na de aankondiging steken de anti-geluiden de kop op. Een fantastisch campagneteam aan de ene kant en de roep voor ‘Prison Hillary’ aan de andere kant. En de vraag van velen: is ze niet te oud?

Op Electionday is Hillary (1947) 69 jaar oud. En stel dat ze het haalt, dan moet ze (nog) vier of acht jaar mee. Iemand als Neelie Kroes (1941) knippert bij dat gegeven de ogen niet, vele anderen wel. Het zou haar gaan missen aan scherpte en kwaliteit. En hoe zit het met de drive en passie op die leeftijd?

Met wijn en ouderdom heb je tegenwoordig hetzelfde. Waar het vroeger heel normaal was om wijn te kopen en thuis op te leggen, is dat nu iets voor de liefhebber. Het overgrote deel der wijnen wordt geconsumeerd op de dag van aankoop en deze overdracht vindt overigens vaak plaats in de supermarkt. En zo ontgaat het velen dat veel wijn goed kan ouderen. Wijnen uit sommige streken lenen zich bij uitstek om pas na jaren op dronk te komen. De Cru’s uit Bordeaux, Bourgogne, de edelzoete wijnen uit o.a. Sauternes en niet te vergeten Ribera del Duero en Piemonte met Barolo en Barbaresco en ook Brunello de Montalcino bijvoorbeeld. Ik was ooit te gast bij Franco Biondi Santi, de stichter en beroemdste wijnmaker uit het kleine Brunello gebied. Deze aimabele man is helaas in 2013 overleden. Wel op gezegende leeftijd, dat wel. Hij werd 91. Hij vertelde me dat zijn wijnen zonder enig probleem de zeventig jaren halen. Het enige wat een probleem zou kunnen zijn, is de kurk die ze dan ook op het domein na dertig jaar kosteloos vervangen. Je moet dan wel even zelf erheen vliegen met de wijnen in de koffer. Als de wijnen goed bewaard worden geacht – ze worden eerst geproefd – worden ze daarna weer afgetopt met Brunello wijn uit hetzelfde jaar en afgesloten met een Biondi Santi kurk. Achten ze de wijnen niet goed bewaard, dan rest enkel een naamloze kurk. Vervelend voor degenen die onbewust de wijn verkeerd hebben gestald, maar het huis is onverbiddelijk. Bij een proeverij onder de leiding van de nog kwieke 85 jarige Franco bleek een Biondi Santi van 30 jaar oud een baby. Onvoorstelbaar maar waar. Deze wijnen kunnen decennia aan, juist omdat ze de diepgang en kwaliteit hebben om te kunnen ouderen. Een wijn van 50 jaar oud op dezelfde proeverij, kwam pas net kijken qua rijpheid. Kun je nagaan wat een potentie deze wijnen hebben.

Waarom zou dat voor Hillary niet gelden? Mensen worden in de vakliteratuur wel vaker met druiven vergeleken en Hillary heeft wat mij betreft het ouderdomspotentieel en kwaliteit van een riesling, brunello of cabernet sauvignon. Herinnert u zich Ronald Reagan nog? Die werd president toen hij 70 werd, nooit iemand over zijn leeftijd gehoord. Reagan was m.i. geen kwaliteits monocepage. Eerder een goedgekozen en populaire blend.

De show in Amerika gaat nog even door. Het worden spannende maanden en jaren voor Hillary. Het laatste waar ze zich mee bezig houdt, is hopelijk haar leeftijd. Ik raad haar eerder aan een flesje Biondi Santi uit haar geboortejaar te openen en daarvan te genieten. Proost!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl