Hongarije | Methode Traditionelle Louis François & Co.

Niet alleen in Frankrijk wordt Methode Traditionelle gemaakt, ook bijvoorbeeld in Hongarije. Hongarije?

Jazeker.

Hongarije is zelfs groot in mousserende wijnen. Het meest bekend zijn Törley, François en Hungaria. Deze drie hebben samen ruim 800 hectare aan wijngaarden. József Törley leerde het vak in Reims en richtte Törley in 1882 op in Budafok. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw bereikte het huis zijn top met een productie van zo’n 30 miljoen flessen per jaar. Nu ligt de productie op 10 `a 12 miljoen flessen per jaar waarvan zo’n 35 procent in Hongarije verkocht wordt.

Het vakmanschap, het terroir, de fraaie witte wijnen van o.a. chardonnay en de kalksteen-grotten zorgden voor een uitstekend resultaat. De sparkling wines van Törley waren rond 1900 zelfs in heel Europa te verkrijgen en vonden ook in mousserend-minnend Parijs gretig aftrek.

Na 1945 kwam Törley in handen van de staat. Hungaria was de naam die gekozen werd voor de nieuwe lijn. Vandaag is het de fabriek voor een deel weer eigendom van de Törley nazaten. Sinds 1992 is Henkell de grootste aandeelhouder, het bedrijf heeft nu nog meer merken zoals bijvoorbeeld François. Het kasteel van Törley en de vele kelders bevinden zich ten noorden van Budapest. Er zijn mogelijkheden voor rondleidingen en er is jaarlijks een groots wijnfestival.

François

Louis François werkte tot 1886 voor Törley en startte toen met zijn eigen merk Louis François & Co. met zijn broer César. In  hun eerste jaar maakten ze al ruim 7.000 flessen. Door de Grote Depressie en beide oorlogen redt Louis François het niet, in 1949 valt het doek. In 1982 neemt Törley van de nazaten van François de rechten over en herstelt de kelders.

De mousserende wijnen worden gemaakt van chardonnay en pinot noir en de wijngaarden liggen in Etyek-Buda bij Boedapest. De champagne rijpt 18 maanden. Importeur in Nederland is 4 trading en dexe importeur heeft ook Törley in het portfolio.

De François Brut is alles wat je van een Methode Traditionelle verwacht. Fris, met diepgang, toast en veel fruit. Een heerlijk glas. François maakt veel meer mousserende wijnen, neem een kijkje op Francois

ChvZ

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl