Hugh Johnson Wijngids 2016

Hugh Johnson – een grootheid in de professionele wijnwereld – schrijft al bijna 40 jaar, naast zijn andere boeken, zijn jaarlijkse wijnoverzicht. Vele consumenten over de hele wereld kopen jaarlijks deze paperback en menig wijnprofessional gebruikt zijn boeken als studiestof en opzoekwerk. In het voorwoord rekent Johnson af met sommige wijnbeschrijvingen ‘Je koopt een glas wijn en niet een selectie van de groenteboer.’ Ook veegt hij het woord mineraliteit onder de tafel. Volgens hem is dat woord de vervanging van het vroeger veel gebruikte terroir en zegt het weinig. ‘Vroeger werd Chablis steenachtig genoemd (…). ‘ In zijn eigen wijnbeschrijvingen houdt Hugh Johnson zich verre van  prozaïsche uitweidingen.

Hij beperkt zich tot het geven van sterren (of niet), noemt speciale items zoals bijv. dat de wijnproducent een familiebedrijf is, de druif speciaal of inheems, de tannines etc. Zakelijk. Hij concludeert een paar dingen; producenten werken hard om alcohol terug te brengen en Griekenland is met zijn nagenoeg onbeproefde inheemse soorten een van de meest interessante nieuwe bronnen. Johnson komt net zoals in 2014 tot de conclusie dat de expansie in de wijnwereld inmiddels gigantisch is. Dit keer met de toevoeging dat wijnjournalisten hun weg weten, maar of hun beschrijvingen voor consumenten duidelijk zijn..

Zijn wijngids is een jaarlijkse handleiding om het overzicht te houden en bevat alle actuele informatie per land en in veel gevallen ook per streek. Hij beschrijft oogstjaren, druivenrassen en geeft jaargangtabellen. Hij licht er belangrijke ontwikkelingen uit en kraakt af en toe een kritische noot. Met zijn wijngids weet je precies waar je aan toe bent.

Niet zozeer een jaarboek, maar een up-to-date informatiebron over wijn van de gehele wereld. Alle wijnlanden zijn in dit compacte boek vermeld met korte introducerende teksten. Op alfabetische volgorde wordt per land alle informatie verstrekt over de wijn, druivenrassen, wijnstreken, producenten etc. Een complete bundeling van gegevens, waarbij juist deze vorm van samenstelling het geheel zeer overzichtelijk maakt. De toegevoegde informatieve artikelen – dit jaar als slot een tien pagina tellend hoofdstuk over riesling, de koningin onder de witte druiven – over wijnjaren, druivenrassen, proefnotities, verklaring van technische begrippen en een uitvoerige verhandeling over de combinatie spijs en wijn, maken van dit boek niet alleen een nauwkeurig vademecum, maar voorzien het eveneens van interessante leesstof. ‘Een indrukwekkende wijngids, een zeer deskundig naslagwerk (…).Leg de gids ergens neer waar je er altijd snel bij kunt. ’, stond er in mijn recensie van de wijngids van 2014. Deze zin staat nu bij de recensentenopmerkingen op de achterkant van deze gids. Deze quote gaat óók voor deze gids op. Johnson Wijngids is en blijft een ongelofelijk adequaat opzoek- en naslagwerk.

Charlotte van Zummeren

Paperback
448 blz.
€ 22,50
ISBN 9789000346790
Verschijnt ook als e-book


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl