Wijn van Eigen Bodem

Met Nederlandse wijn kan het twee kanten op: óf men is meteen een fan óf men wijst het lachend af. De laatste groep lijkt zeker onder wijnprofessionals het grootste. Toch hebben twee Nederlandse wijnprofessionals, Mariëlla Beukers en Irene de Vette, het boek Wijn van Eigen Bodem geschreven. En dat is dapper. Nederland heeft in principe het klimaat niet voor wijn en zeker niet voor rode wijn. Rode druiven houden van veel zon en warmte en niet van veel neerslag.

Maar de tijden zijn veranderd. Het klimaat is voor iedereen merkbaar anders geworden. En op o.a. de Universiteit van Geisenheim zijn door kruising van de verschillende Vites nieuwe druivenrassen gemaakt die beter resistent zijn tegen ziektes. Daardoor kunnen in Nederland ook wijndruiven worden aangeplant. Druivenrassen met namen als solaris, rondo, pinotin en regent.

Deze ontwikkeling en het enthousiasme van Nederlandse wijnpioniers heeft ertoe geleid dat er nu ruim 200 hectares in het hele land zijn die samen 6644 hectoliter wijn maken. Zoals de schrijfsters opmerken aanzienlijk, als je bedenkt dat dit een vrij recente ontwikkeling is’. Deze nieuwe rassen en wijnbouw in Nederland bestaat op deze schaal pas sinds het nieuwe millennium. En vergeet de techniek niet. Matthieu Hulst van De Apostelhoeve verklaarde zelf enige jaren in een interview met mij dat zijn wijnen zo constant zijn geworden sinds hij werkt met computergestuurde ‘temperature tanks’. Johan van de Velde van De Kleine Schorre op Schouwen Druivenland – met de Apostelhoeve één van de grootsten met ruim 10 hectares – is met Mathieu Hulst een voorvechter van klassieke rassen. Anderen zoals de Coöperatie Achterhoekse Wijnbouwers zweren bij de hybrids. Hoe het ook zij, linksom en rechtsom, door het aantal wijnbedrijven is Nederland een – weliswaar klein – wijnland geworden. Beukers en De vette zijn zeer slim met deze mogelijkheid omgegaan. Immers, tegenwoordig kopen mensen het liefste producten van eigen bodem zoals vlees, kaas en eieren. Waarom dan geen wijn? Het is dan wel wat duurder, maar het wordt het vaak letterlijk bij de boer om de hoek gemaakt. Voor velen is dat een pré.

Wijn van Eigen Bodem is vooral een praktisch boek over Nederlandse wijn. Je leest interviews met de wijnboeren, met sommeliers en andere wijnprofessionals. Alle Nederlandse wijngaarden worden erin vermeld en dat er ruim honderdvijftig. Maar ook: waar kun je wijn uit eigen land kopen? Het boek geeft tips voor bezoeken aan de wijngaarden, fietsroutes en restaurants met Nederlandse wijn op de kaart. Je kunt er af en toe iets in opzoeken of uit lezen of gewoon gaan lezen als een roman, die dan weer wordt opgefrist door kaders. In het kader ‘A hell of a job’ op pagina 168 komt ondergetekende zelfs voor.

Het boek heeft geen index, maar een zeer gedetailleerde overzichtelijke inhoudsopgave. Het is een boek voor onder de kerstboom. Tenminste. als deze ook Nederlands is..

Charlotte van Zummeren

Wijn van Eigen Bodem
Mariëlla Beukers en Irene de Vette
200 blz.
ISBN 9789462500723
€ 24,95


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl