Icarus – Deon Meyer

Recensie: Icarus – Deon Meyer

Icarus 2Icarus is alweer het tiende boek van Deon Meyer, in 2015 uitgebracht en vertaald van het Afrikaans naar het Nederlands. Meyer’s boeken worden altijd snel in Nederland vertaald omdat wij hier blijkbaar nog genoeg vertalers in het Afrikaans hebben. In andere landen schijnt dat wat langer te nemen. In dit boek stort Meyer zich onder andere op de Zuid Afrikaanse wijnbouw. Er zijn twee verhaallijnen die elkaar om en om afwisselen en naar het einde van de plot toewerken. Enerzijds is er de moord op een internetondernemer die een obscure site heeft opgericht waar mensen tegen betaling een alibi kunnen kopen om hun vreemdgaan te maskeren.

Deze ondernemer Ernst Richter heeft dus vijanden, want er zijn genoeg mensen die zijn bloed kunnen drinken. Richter blijkt zich ook nog in het verleden én heden op andere takken van het entrepreneurschap te hebben gestort en alras blijkt dat hij het met de wet niet zo zuiver neemt.

Genoeg te doen voor het speciale rechercheteam van De Valken. Meyers sympathieke hoofdpersoon, de wat groezelige Bennie Griessel, is in dit boek wat minder prominent aanwezig omdat hij een terugval heeft en weer aan de drank is. Het mateloos drinken wordt goed in beeld gebracht, maar de echte ster van dit verhaal is zijn collega Vaughn Cupido. Als teamleider geeft hij er blijk van over de juiste leidinggevende capaciteiten te beschikken, ook Griessel moet het hoofd voor hem buigen, en hij wordt ook nog eens tot over zijn oren verliefd. Cupido is een kleurling, een gegeven wat hier misschien niet interessant is, maar in de Zuid Afrikaanse context wel. Meyer gaat uitgebreid in op het omgaan van de politie met raciale spanningen – ook in de eigen organisatie.

Anderzijds ontpopt zich in de tweede verhaallijn het leven van François du Toit, wijnboer in Stellenbosch. Du Toit vertelt zijn verhaal aan advocate Susan Pieres en het lijkt erop alsof hij een misdaad gaat bekennen. Zijn verhaal is een interview door de advocaat. Hier komt de wijnbouw in Zuid Afrika aan de orde en de rol van de Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging, die in feite een staatsbedrijf was onder het Apartheidsregime. In het verhaal van Du Toit komt de geschiedenis van de Afrikaanse wijnbouw via de ontwikkeling van personen en families naar voren. Het DOP stelsel, waarbij werkers in de wijngaard werden betaald met overgeschoten wijn, de quota van de KWV en hoe lastig het was om als individuele wijnboer aan de bak te komen: het komt allemaal uitgebreid aan de orde met verrassende elementen als ‘counterfit’ Lafite Rothschild en Moët & Chandon.

Rondom de nagemaakte flessen Lafite en Moët ontspint de thriller Icarus zich. Zoals het een goede detective betaamt, altijd zodanig dat je op het verkeerde been wordt gezet. Icarus is niet alleen een spannend boek, maar je leert ook veel over Zuid Afrika, de wijnbouw en de raciale spanningen. Icarus is een echte aanrader.

Icarus – Deon Meyer
Paperback – 375 pagina’s

Uitgeverij Bruna

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl