Jacob’s Creek Double Barrel

Eikenhouten vaten. Twee woorden die in wine and spirits studies vaak voorkomen en veel gebruikt worden. Het duidt de rijping van wijnen en proces van ouder worden. Diezelfde eikenhouten vaten – zo denkt de leek – zie je dan weer terug bij cognacs en whiskies. Schijn bedriegt, zeker achter te vaten voor whisky zit een lang verhaal. Zo’n 90% van alle whisky’s wereldwijd wordt gerijpt in vaten van Amerikaans eikenhout, vaak zijn dit vaten die eerder voor Bourbon zijn gebruikt .

Deze eik wordt gezien als het perfecte houtsoort voor whiskyvaten. Amerikaans eikenhout bevat namelijk een hoog gehalte aan vanilline, een smaak die past bij whisky. Ook Frans eikenhout en ander Europees eikenhout vindt een plekje in de kelders van de Schotten. Meer en meer is het de tendens om whisky te ‘finishen’ in hout dat eerder is gebruikt voor – en waarschijnlijk is deze opsomming niet eens sluitend – Cognac, Calvados (voor een appelige nasmaak), Port, Sherry, Sauternes, Madeira, bier, rum en Islay Cask. Al die vaten gaan van alle delen van de wereld naar Schotland voor ‘the final touch’.

Nu is daar een plots een tegenbeweging. Een groot Australisch wijnbedrijf kwam op het idee om wijn een finish te geven op whiskyvaten. Zo’n twee jaar experimenteerden de wijnmakers van Jacob’s Creek met verschillende whiskyvaten voordat ze met zekerheid konden vaststellen welk type het meest geschikt was voor dit doeleinde. Uiteindelijk moesten ze de conclusie trekken dat verschillende wijnen verschillende whiskyvaten nodig hebben. Zo ontwikkelt de cabernet sauvignon zich het beste op Ierse whiskyvaten, maar ontwikkelt een syrah zich beter op Schots hout.

Het team van Jacob’s Creek heeft daarna deze eigen ‘double barrel’ techniek toegepast op de premium rode wijnen uit de vooraanstaande regio Coonawarra. Na fermentatie en 18 maanden rijping in traditionele Franse of Amerikaanse eiken wijnvaten, wordt de wijn overgeschonken in Ierse whiskyvaten, waar de wijn nog 4 tot 6 weken op moet rijpen. Hierna is de Jacob’s Creek double barrel cabernet sauvignon een feit.

Het rijpen op whiskyvaten heeft niet als doel de wijn een whiskysmaak smaak te geven, laat Brand Ambassador Jim Robertson duidelijk weten. De whiskyvaten komen helemaal gedroogd bij ons binnen en transformeren de wijn in een paar weken tot een volwassen, ronde en zeer complexe rode wijn. Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon is dan ook heerlijk bij geroosterde lamsrack of gegrilde aubergine.

Australië’s bekendste wijn criticus James Halliday gaf de 2013 Jacob’s Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 92 van de 100 punten: De invloed van het whiskyvat lijkt sterker hier dan het deed op de eerste ’12 release. Het biedt een aanzienlijke portie zwarte bessen, met een romige gladde textuur. De wijn heeft een warme, vloeiende smaak met een indrukwekkend lange afdronk. Er bestaat geen twijfel over de hoge kwaliteit van het fruit en de vakkundigheid van de wijnmakers.’

Pitch PR stuurde een proefflesje van deze wijn naar de burelen van Winebusiness.nl en daar namen we de proef op de som. De 2013 is een mooie, volle, soepel doch krachtige wijn met zware cassistonen én de geur van whisky. Deze geur zet je even op het verkeerde been – turf in de wijn – en riekt later minder dominant, maar blijft aanwezig. De gedachte ‘wat een gesleep met vaten over de gehele wereld’ en ook ‘maar waarom dan?’ Zelf zou ik dan eerder geneigd zijn een Port pipe te gebruiken voor de krachtige Coonawarra wijnen, maar ja. Origineel is het wel en als je van die typische whiskysmaak houdt, is er geen betere wijn te vinden.

Charlotte van Zummeren

Vanaf heden verkrijgbaar bij Albert Heijn en AH online in een gelimiteerde oplage, verkoopprijs is €12,99. Cabernet sauvignon of Shiraz.


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl