Klasse IGT Toscane | Duemani

Vandaag aandacht voor een bijzonder Toscaans huis Duemani. Duemani betekent letterlijk twee handen, maar het gaat hier om twee mensen: Elena Celli en Luca D’Attoma. Duemani maakt vijf prachtige wijnen. De labels zijn modern vormgegeven, waarin het archaïsche logo van Demeter wegvalt, maar je weet dan in ieder geval wel dat Duemani biodynamisch werkt. En dat is niet onbelangrijk.

Even terug

Elena Celli is geboren en getogen in Lucca. Ze studeerde marketing bij Polimoda in Florence en werkte jarenlang in de mode-industrie. Maar nadat ze Luca had ontmoet, werd wijn haar ding. Luca komt uit Borgo San Lorenzo buiten Florence. Als oprichter van Wine Evolution Consulting werkt hij samen met wineries uit geheel Italië om wijnen van hoge kwaliteit te maken. Ze wilden originele en pure wijnen realiseren aan de Toscaanse kust, waar het mogelijk is volgens biodynamische principes te werken. Elena is het kloppend hart van de verkoop van Duemani, terwijl Luca de oenoloog is.

Cabernet franc, syrah, grenache en merlot zijn hun favoriete druivenrassen. Terroir en klimaat rondom Riparbella zijn perfect voor bio-dynamische wijnbouw. De wijngaarden zijn omgeven door mediterrane struiken, mijlenver van alle moderne ontwikkeling, op een puur en levendig oppervlak. Klei en kalk bodems maken het tot een perfect terroir.

Bio-dynamie

Duemani doet veel met de hand, de wijngaarden zijn dicht beplant en met kleine tractoren wordt de grond bewerkt voor de biodynamische preparaten die de energie van de bodem en wijnranken verhogen. Op deze manier hebben de druiven veel aroma’s en smaak. Riparbella is een prachtige plek, voornamelijk kleiachtig en met veel stenen, omgeven door mediterrane struiken. Vanuit hier kijk je uit op de kust op een hoogte van ca. 250 meter. Er is zon, licht en een aanhoudende bries. De vorm van de heuvel lijkt op een amfitheater, waarin Duemani drie wijngaarden heeft geplant: cabernet franc bovenaan, merlot aan de onderkant, en een kleine wijngaard met syrah in het midden.

Wijnen

Duemani maakt vijf prachtige wijnen die stuk voor stuk bejubeld worden door wijncrititci als Robert Parker en James Suckling. De Altrovino Merlot Cabernet Franc, de Cabernet Franc Cifra, de Duemani Cabernet Franc, de G. Punto en de Syrah Suisassi zijn volle, zwoele geconcentreerde wijnen met veel fruit, balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Elena en Luca werken creatief. Zo wordt de cabernet Franc Cifra alleen op cement opgevoed, wat redelijk a-typisch is voor een Bordeaux druif, maar bijzonder goed uitpakt. De Altrovino Merlot Cabernet Franc wordt wel in kleine vaten opgevoed. De grenache G. Punto krijgt een opvoeding in amfora’s terwijl de Syrah Suisassi voor een derde met hele trossen wordt gefermenteerd en daarna 18 maanden op hout rust. Kortom, iedere wijn is tailormade. De prijzen variëren van een kleine dertig tot ruim honderd Euro. Best of Wines importeert deze wijnen en is daar met recht supertrots op.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl