Franse wijnbouw | 1 miljard staatssteun na nachtvorst

Het leverde prachtige plaatjes op, maar het was nog maar afwachten wat de effecten van de nachtvorst zullen zijn. Inmiddels is duidelijk dat in bijna alle gebieden van Frankrijk schade is. In de een wat meer dan in de ander en dat de schade kan oplopen van 50 tot 80% van de oogst. Domaine Belleville deelde foto’s van de kaarsen in hun wijngaard Rully Premier Cru les Cloux. Ook in Chablis en zelfs in Bordeaux zijn soortgelijke foto’s gemaakt. De Volkskrant berichtte het volgende:  Het koude lenteweer veroorzaakt ‘waarschijnlijk de grootste landbouwkundige ramp van deze eeuw’. (..) Fransen vrezen de slechtste oogst in veertig jaar. Tien van de dertien Franse regio’s zijn getroffen door het koude lenteweer. (..) De oogst van nectarines, perziken, abrikozen en suikerbieten heeft evengoed forse schade opgelopen, maar de nadruk ligt vooral op de wijnbouw. Niet zonder reden: Frankrijk produceert 16 procent van de wijn wereldwijd. (…). De Franse regering heeft de situatie uitgeroepen tot een ‘agrarische ramp’.(..) Op Twitter richtte president Macron zich tot de boeren, ‘die in heel Frankrijk elke nacht onophoudelijk voor de vruchten van hun werk hebben gevochten’. Namens de Franse staat zegde hij ‘volledige steun’ toe.

De Franse regering heeft bijna € 1 miljard uitgetrokken om de schade die de late vorst van de afgelopen weken heeft aangericht in de land- en tuinbouw te vergoeden. Dat hebben premier Jean Castex en minister voor landbouw Julien Denormandie aangekondigd tijdens een gezamenlijk bezoek aan enkele getroffen wijnboeren in het zuiden van het land. “De noodzaak voor structurele maatregelen om onze landbouw duurzaam te versterken tegen de klimaatuitdagingen is eens te meer aangetoond”, aldus Castex daarbij.

1 miljard is niet genoeg

Voorzitter Christiane Lambert van boerenkoepel FNSEA : “ (..) De verliezen zijn historisch. Voor de wijnsector loopt de schatting op tot € 2 miljard, voor fruit is het € 1,5 miljard en dan hebben we het nog niet over de suikerbieten en andere gewassen. (..)

Veel wijnboeren beleefden al een uitzonderlijk slecht jaar door corona.

Bron: Staatsteun voor wijnbranche in Frankrijk na vorst

ChvZ

Photo@Domaine Belleville, Bourgogne

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl