Knoll

Local hero: Urbanus

 

Weingut Knoll

 

knoll1Het label reist voor de wijn uit. Op het etiket verrijst een heilige. Volgens velen is het de zoon van, maar dat is niet zo. Het is St. Urbanus, de beschermheilige van de wijnbouwers. Emmerich Knoll III vertelt ‘niet iedereen vind het mooi, maar het etiket wordt wel herkend’. Knoll is gevestigd in Unter Loiben in de Wachau. Emmerich III laat een brede perspectief foto zien van de wijngaarden langs de rivier. Prachtig blootgesteld aan de zon op hellingen. ‘We zijn niet zo groot, we hebben 15 hectares’.

 

 

Knoll staat erom bekend dat ze een grüner veltliner kloon van dr. Dinstl werken. Deze kloon heeft kleine bessen en geconcentreerde smaak. Knoll gaat voor naar de kelders waar een proeverij uit de foeders volgt. Op de straat is niet te zien dat Knoll hier gevestigd is. Eerst een kleine wandeling langs woonhuizen en dan kunnen we de kleine, onopvallende  winery in. Frank Smulders MW meldt hierover ‘de meest bekende wineries zijn onzichtbaar, die willen geen aanlopend bezoek’. Dat is goed voor te stellen, zeker als je de wijnen geproefd hebt. Geconcentreerde, zuiver, diepgaande wijnen met een niet opdringerige bloemigheid, die een mens doen wegzweven naar hogere sferen. Grüner veltliner en riesling in federspiel of smaragd. De grüner veltliner smaragd (van het barrel uit 2009) is een wijn die je kunt drinken bij kaas, maar ook bij Aziatische gerechten.

oos 024

Ook als stevig aperitief zeer aangenaam. De federspiel is beduidend lichter en er zijn natuurlijk varianten op herkomst van Ried of auslese. Het zijn wijnen die kunnen ouderen en een niet te hoogalcoholpercentage hebben ‘dat bereiken we hier gewoon niet’. De smaak komt dus echt van de bes. Soms zijn dingen zo lelijk dat ze weer mooi zijn. Het label van Knoll – ‘dat hebben we al sinds 1962, we hebben weleens overwogen om het te veranderen. Maar toch maar niet’ – is een echte binnenkomer. En de wijnen zijn iets om in te blijven geloven.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl