Frank 3

Grenache??

Het tweede Grenache symposium

oos 014Vandaag viel mijn oog op de aankondiging van ‘The world’s First Grenache symposium’ . Grenache, ‘the unsung hero of the wineworld’ roept de organisatie ons toe op de website. Bijzonder, want al zes jaar geleden was ik gastspreker op het eerste Grenache symposium ter wereld, destijds door Slow Food georganiseerd in Tarragona.

Een enorm succes was dit symposium niet, en wel omdat de Grenache eigenlijk helemaal niet zo’n goede druif is. Dunne schil, veel suiker en weinig zuren leiden vrijwel altijd tot te alcoholische, lompe wijnen zonder veel finesse en zonder echt ontwikkelingspotentieel. Door er andere soorten in te blenden kun je er wel goede wijnen mee maken, maar zelfs dan is het lastig.

 

 

In november was ik op een ander symposium in Logroño, waar 530 mensen mochten genieten van een Grenache proeverij onder leiding van Robert Parker. Ook hier viel de Grenache weer lelijk door de mand, met als klapstuk een Australische ‘old vine’ Grenache uit Barossa met 18,5% (natuurlijke) alcohol. Gelooft u mij, een klap in je gezicht, maar Bob scheen hem wel lekker te vinden.

 

Gelukkig kan het nog gekker: onlangs las ik een commercieel verhaaltje over een wijn van de Carignan druif, waarbij met droge ogen werd beweerd dat deze druif geheel ten onrechte overal werd onderschat, terwijl je er toch echt heel mooie wijn van kon maken. Nog even en we gaan ‘The world’s First Airén Symposium’  meemaken in La Mancha; u weet wel, Airén, ‘the unsung loser of the wineworld’.  

 

Frank Smulders MW


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl