Langhe | Cordero di Montezemolo

King of wines, wine of kings zijn de gevleugelde woorden als het gaat om de trots van Piemonte en de Langhe: Barolo. Barolo heeft een reputatie van hier tot Alba als het gaat om rode kwaliteitswijnen. In Piemonte huisde vanaf 1563 het koninklijk Huis van Savoye en die hielden wel van een slokje van de lokale wijn. Vandaar de koninklijke associatie, maar het duurde nog tot 1980 tot Barolo de felbegeerde DOCG-status kreeg.

In het zuiden van Piemonte – dit betekent aan de voet van het gebergte, want Piemonte ligt tussen drie bergketens – ligt de wijnstreek Langhe en deze wijnstreek is prachtig met zijn glooiende heuvels en wijngaarden waar je maar kijken kunt: dit gebied staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Ten zuiden van het stadje Alba liggen de wijngaarden van Barolo geconcentreerd rondom elf communes of village territories zoals La Morra en Serralunga d’Alba waar de typische Barolo druif nebbiolo groeit. Naast Barolo is de Langhe bekend van barbera, arneis, Langhe nebbiolo, dolcetto en chardonnay. Nebbiolo is geen allemansvriend, het is een kleine druif met veel tannines en subtiel fruit. Rusten op hout doet nebbiolo goed.

Dan komt dan goed uit, want Barolo moet 38 maanden rijpen waarvan 18 maanden op barrique. De Barolo Riserva moet zelf 62 maanden rusten, waarvan 18 op hout. Dat maakt dat het huidige jaar 2017 – en 2015 voor de Riserva – is. En dat is voor een Barolo tergend jong. Maar decanteren helpt.

De 1500 hectares van Barolo zijn verdeeld onder een paar honderd families, sommige hebben maar een paar hectare. De beperkte verkrijgbaarheid én de lange productiemethode zorgen ervoor dat Barolo niet een van de goedkoopste wijnen is, het is maar dat u het weet. Cordero di Montezomole, de hoofdrolspeler van vandaag, heeft 54 hectares – uiteraard niet allemaal voor Barolo – en is daarmee een grote jongen. De geschiedenis van dit familiebedrijf gaat terug tot 1340 en ze hebben het regime van het Huis van Savoye aan den lijve meegemaakt.

Cordero di Montezemolo zit in La Morra in Monfalleto Estate, in het hart van het Barolo gebied op een heuvel omringd door wijngaarden. De geschiedenis van die wijngaarden gaat twee eeuwen terug. Cordero werkt ook nog eens zo schoon mogelijk en zit in conversie naar volledig organisch.

De Barolo en Barolo Enrico VI – van een 2 hectare grootte single vineyard – zijn de visitekaartjes van de familie, maar daarnaast maakt het huis een prachtige chardonnay Eliore die kan concurreren met de beste Bourgognes, chardonnay doet het niet voor niets heel goed in de Langhe. Een serieus-fruitige Barbera d’Alba, een Langhe Nebbiolo – deze nebbiolo is wat makkelijker in de omgang – en een Langhe Arneis – een aromatische licht bittere typisch Piemontese witte wijn – completeren de portefeuille.

In Nederland zijn deze bijzondere wijnen te koop bij  VinVinWines Cordero Dé website voor premiumwijnen.

Hoe drink je Barolo van Cordero?

Een Barolo moet je op zijn gemak stellen, net zoals onverwacht bezoek. Leg hem eerst een tijdje op constante temperatuur in de kelder of onder een trap. Haal hem dan de ochtend voor je hem gaat drinken naar de keuken en laat hem daar een paar uur rechtop staan. Rond de middag ontkurk je fles en giet hem dan om uur of vier in een karaf en giet hem een uur daarna weer terug in de fles. Het doel is om de wijn even goed te laten ademen. Eet er een stevige stoof of gebraden vlees bij en geniet dan van een bloemige rode wijn met leer-, cacao en koffie-aromas met subtiel kersenfruit. Ieder nipje zal verbazen. Dit is niet voor niets een king of wines, wine of kings.

En de andere wijnen?

Ontkurken en lekker opdrinken!

ChvZ

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl