Wijnschrijver Duijker | Boek nr. 120

Hubrecht Duijker is Nederlands eerste professionele wijnschrijver en zit al meer dan vijftig jaar in het vak. Inmiddels telt ons land vele journalisten en bloggers die over wijn schrijven, toch is Hubrecht Duijker nog steeds actief en zichtbaar. De laatste jaren legt hij zich ook toe op schilderen en boekt daar aardige successen mee. Toch is hij het schrijven niet beu, getuige zijn honderdtwintigste boek, dat onlangs het licht zag.

Ziet u het goed? Een Nederlandse wijnschrijver die 120 boeken heeft geschreven? Vele liefhebbers begonnen hun liefhebberij tientallen jaren geleden met zijn boeken, en Duijker blijft maar doorgaan. Exemplaar nr. 120 heet: Het genootschap tot opheffing van de mannelijke eenzaamheid met als onderschrift Hubrecht Duijker Vinpressionist. Want schilderen – o.a. over wijn – is nu een andere bezigheid.

Het boek heeft een sterk autobiografisch karakter, meer dan de helft van de 33 hoofdstukken gaat over wijn. De titel fascineert natuurlijk, en als je bij Bol.com gaat kijken, zie je dat het algoritme inleidingen in de mannelijke seksualiteit als mede-aanraders naar voren brengt. Terwijl dit boek daar helemaal niet over gaat.

De eerste hoofdstukken is Duijker nog ver van eenzaam al voetballend met zijn vriendjes in Oud-Zuid. Duijker komt overigens uit een milieu waar nauwelijks wijn werd gedronken. Hij ontwikkelt een leespassie en een grote interesse in de tweede wereldoorlog, belandt op Nijenrode, dat toch niet de opleiding bood die hij wilde. Zijn studententijd vormt de inspiratie voor de titel, een genootschap dat heus heeft bestaan. Daarna raakt Duijker geïnteresseerd in wijn, hij is dan 23. Via het blad van wijnhandel Verlinden belandt hij in de wijnschrijverij.

Duijker werd wijnschrijver in een tijd dat mensen hun wenkbrauwen fronste bij deze beroepskeuze. Persreizen, primeurproeverijen, zoomtastings.. Het bestond allemaal nog niet. In zijn deux chevaux heeft hij heel wat kilometers afgelegd op bezoek bij diverse chateaux en bodega’s waar hij ter over schreef. Daarnaast recenseerde hij ook nog bordspellen en schreef hij over goochelen.

En het komt allemaal voorbij in 33 vlot geschreven hoofdstukken. Een ding is duidelijk, Duijker benut ieder uur van de dag. En dat iemand die meer dan vijftig jaar heeft geschreven, ouder is dan twintig moge duidelijk zijn. Ik citeer Hoe ouder je wordt, des te vaker naar jouw leeftijd wordt gevraagd. Wanneer mij dat gebeurt, geef ik meestal een raadseltje op: ik ben geboren op dezelfde dag als Abraham Lincoln, en in hetzelfde jaar als Joe Biden en Paul McCartney.

In het kort: Het Genootschap is vlot geschreven en leerzaam verhalenboek over een bijzondere carrière en het prachtigste vak ter wereld.

Het Genootschap tot opheffing van de mannelijke eenzaamheid is bij Bol.com verkrijgbaar als paperback, ebook en luisterboek voor resp. € 14,95, € 12,95 en € 8,95.

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Recensies
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl