Le Beaujolais Nouveau est arrivé | Eerste indruk

Het is weer zover. Le Beaujolais Nouveau est arrivé. De Beaujolais Nouveau is zowat de populairste primeurwijn ter wereld. Le nouveau Beaujolais est arrivé! Beaujolais Nouveau is mede door deze slogan waarschijnlijk de meest succesvolle wijn ter wereld. Naar verluidt worden er jaarlijks zo’n 40 miljoen flessen van verkocht, ongeveer de helft van de totale productie. En dat is nogal wat.

Sinds 1985 is de derde donderdag van november de datum om de net geoogste wijn op de markt te brengen, maar de wijnboeren uit de Beaujolais deden dit natuurlijk al veel langer. In Nederland werd de spanning erin gehouden door Willem Duys – wie kent hem nog – die hoogstpersoonlijk naar de Beaujolais ging om de eerste flessen op te halen.

Deze primeurwijn komt uit de generieke Beaujolais in het zuiden (ca 7.500 ha) en de Beaujolais Villages (ruim 5.000 ha). De Beaujolais Nouveau wordt gemaakt volgens de methode macération semi-carbonique met een intercellulaire gisting. Deze methode levert soepele wijnen met een heldere kleur, een uitgesproken fruitig aroma, weinig zuren en nauwelijks tannines. Het zijn smaakvolle slobbertjes.

Over Beaujolais valt uiteraard veel meer te vertellen.

De Beaujolais heeft een terroir van graniet. De asgrauwe kleur en harde contouren zijn duidelijk te zien in de wijngaarden. De weersomstandigheden zijn gematigd, maar de verschillen tussen zomer‐ en wintertemperaturen zijn groot. Over het algemeen heeft de verderop gelegen zee invloed met in de zomermediterrane accenten en in de winter soms continentale invloeden met een koude, droge noordoosten wind. De Saône rivier matigt de grootste verschillen. De gemiddelde neerslag in het Beaujolais wijnbouwgebied is 739 mm per jaar. Lange, droge periodes zijn niet ongewoon.

Enkele Nouveaux van 2020

Het lekkere aan de Beaujolais Nouveau is de sappige, frisse smaak van rode zomervruchten. Nederland is nog steeds een land waarvan bewoners de meeste wijn drinken ná de maaltijd, en laat daar nu een Beaujolais Nouveau helemaal geschikt voor zijn. De stijl van Beaujolais varieert van frivool tot stoer. Hieronder enkele van de wijnen die sinds vandaag in de winkels staan.

De Nouveau van Loron (Hema) is vooral fris, fruitig en sappig. De Primeurs van Perrachon (Mitra en de betere wijnhandel) zijn wat stoerder. Van Perrachon is er een Beaujolais Nouveau, een Nouveau Villages en een Nouveau zonder sulfiet. Albert Heijn verkoopt Louis Galud Beaujolais Primeur en de Georges Duboeuf Beaujolais Villages, beiden vrolijk en fris, de Georges Duboeuf is net wat chiquer.

Beaujolais Nouveau of Primeur smaken gekoeld het beste, ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl