Les Caves de Taillevent

Les Caves de Taillevent

Parijs 040 kl

I think Taillevent is the most famous restaurant in Paris after Le Tour d’Argent’, aan het woord is Nicola Munari. We staan dan op de drempel van nr. 228 Rue de Faubourg in Parijs. Dit pand is verbouwd door architect Pierre-Yves Rochon en opende ruim een jaar geleden zijn deuren weer. Goud, hout, eenvoud en sierlijkheid van binnen en van buiten. Klinkt tegenstrijdig is het niet ‘chique et simple’. Het is uiteraard niet zo dat je met je voeten door het zand loopt, het publiek wat hier komt, is ‘dressed’.


En dat mag ook wel, want voor winelovers is deze winkel een vineuze oase.

L’histoire

Munari ‘restaurant Taillevent was opened in 1964 by André Vrinat, in 1948 Taillevent got the first Michelin star. In 1973 the restaurant had three stars. This status was captured for 33 years’. Een topklasse restaurant schenkt topklasse wijnen. Vrinat investeerde veel in relaties met wijnboeren en wist zo een imponerende collectie op te bouwen én te onderhouden, niet onbelangrijk in het restaurantwezen.

Les Caves

Parijs 039 kl

Een en ander resulteerde in een té grote wijnkelder voor het restaurant en zo opende in 1987 André met de in de zaak gekomen zoon Jean-Claude Les Caves de Taillevent in de Rue de Faubourg. Manuri ‘This shop has two purposes: to show and sell the beauties of the wineworld to everybody. So it is not necessary to go the restaurant. Of course everybody is welcom over there’. In de winkel ligt een uitgelezen collectie wijnen van vele herkomstgebieden in de wereld, maar de meesten uiteraard uit Frankrijk. De goedkoopste – Chateau Les Moines uit Côtes de Blaye kost 8 Euro, de duurste – La Romanée Conti 2009 – 15.700 Euro. De ‘gewone’ cru’s, zo’n tachtig bijzondere champagnes en buitenlandse toppers liggen keurig in de houten schappen in de winkel. Achter een gesloten glazen deur – naast een aanzienlijke collectie cognacs – liggen de Romanée Conti’s, Mouton Rothschild, Chapoutiers, Guigals, Krugs en de Ridges van de wereld.

Coravin ®

We have this collection due to our contacts. But one customer can only get one or two bottles from these rare wines. We have businessman coming in and saying I pay you this or that for 24 bottles of that rare wine, but we will not sell it’. En ‘we see this store as a library where everybody can come and not only the lucky ones’.
Terug in het algemene gedeelte laat hij de Coravin ® zien. Een systeem – lijkend op screwpull – met een naald waarmee je capsule en kurk ‘perforeert’, een glas kunt aftappen waarna de fles wordt afgetopt met gas. Het enige wat je ziet is een klein gaatje. Het systeem wordt nog maar bij een paar winkels verkocht, is uitgebreid getest – tot maanden na opening – en goedgekeurd bij Taillevent. Het is voorstelbaar dat als je een fles koopt van 15.000 Euro, de prijs van zo’n Coravin peanuts is. Kun je ook wat langer van de inhoud genieten.
 
Wijnbar
 
In 2001 werd Les 110 de Taillevent geopend schuin tegenover de wijnbar in de Rue Faubourg. Alle dagen geopend. Op de kaart: 110 wijnen per glas – per 7 of 14 cl – en per gang 4 suggesties in 4 verschillende prijscategorieën. Verder nog 330 wijnen per fles te bestellen. Het is een brasserie met een knipoog naar het goede van Taillevent; het restaurant en de wijnen. Er is al een menu beschikbaar voor 44 Euro en de duurste gang is 144 Euro voor 2 personen zijnde black angus beef. In het weekend schijn je nog weleens à ce moment te kunnen boeken, maar in de week is het al lang van te voren uitverkocht.
 
Huismerk
 
TailleventMunari licht nog snel het Taillevent huismerk toe ‘we have under our own name 40 wines which are made by the best producers of that area. Sancerre, Margaux, Saint-Emilllion and so. Here you have the best price/quality’. En dat heeft Taillevent ook met Cognac, Calvados etc. Zo goed als de wijnen zijn van Les Caves de Taillevent, zo gespecialiseerd is het personeel. Alle dames en heren zijn sommeliers en hebben letterlijk in de modder in de wijngaarden gestaan, niemand ontbreekt het aan restaurantervaring.
 
Het aanbod hier is overweldigend en rijk. Voornamelijk Frans, maar we zijn dan ook in Frankrijk. Na maanden stuur ik Manuri een mailtje met een vraag en binnen een uur krijg ik antwoord. Wat blijkt: we kunnen vergeten wat her en der op het internet staat – met uitzondering van dit artikel uiteraard -, er is maar één Les Caves de Taillevent in Parijs. Er bestaat een filiaal in Beiroet, een samenwerkingsverband in Tokyo en over zes maanden opent Taillevent een nieuw restaurant in Cavendish Square in London. C’est tout. Mocht u nog eens in Parijs zijn, ga dan langs in de Rue de Faubourg. Taillevent est formidable!
 
Voor restaurant, brasserie en Les Caves: www.taillevent.com een mooie, uitgebreide en informatieve website.
 
Charlotte van Zummeren

Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl