Luigi Bosca – Alberto Arizu

Het lijkt wel of september de wereldwijde wijnreismaand is voor vertegenwoordigers van wineries, want velen doen Nederland deze maand aan. Vitalie Taittinger, Aloïs Lageder, Niël Groenewald en ook Albert Arizu van Luigi Bosca zien we in september langskomen. Alberto Arizu is sinds april ook president van Wines of Argentina. Een functie die hij twee jaar zal bekleden. Vandaag is hij in Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen.

De wijngeschiedenis van mijn familie gaat terug tot 1901, toen zijn we begonnen met wijnmaken’, zo begint Alberto. De Spaanse Leoncio Arizu kwam in 1890 als zevenjarige naar Argentinië. In 1901 werd hij manager van het wijnbedrijf van zijn oom Balbino. Sinds de wijnen als Luigi Bosca in 1984 op de internationale markt kwamen, verwierf Luigi Bosca een grote reputatie door hun intensiteit, fruit en diepgang. Het bedrijf van de familie Arizu is geen kleine jongen, ze hebben 618 hectare in Lujan de Cuyo en omstreken. Luigi Bosca was de eerste wijnmaker die werd geclassificeerd voor een C.D.O. Cuyo Denomination de Origin en dat is geen geringe prestatie.

Lujan de Cuyo is een streek met een hoge ligging, intense zon en koude nachten en is goed voor de beste malbecs van Argentinië. In Mendoza, Lujan de Cuyo en Uco Valley liggen totaal zo’n 42.000 hectares malbec. Lujan de Cuyo is de grootste malbec streek ter wereld en Argentinië is ook het land waar malbec als mono-cepage groot groeide. Uiteraard is daar Cahors, maar qua reputatie zijn de malbecs uit Argentinië als een raket de lucht ingeschoten. Alberto ‘We make a lot of wines, her I bring you a selection of our malbecs and some blends with malbec and others’. Het aanbod van Luigi Bosca is gigantisch, te veel om op te noemen. Het beste is om even en kijkje te nemen op www.luigibosca.com  De familie Arizu brengt in Nederland drie series op de markt: Finca La Linda, Luigi Bosca Reserva en als topserie de bijzondere Selectos de Familia Arizu, met als paradepaardjes de prachtige Gala-wijnen.

Terras

Buiten op het terras van de Winekitchen@Sea schenkt Wouter Kwakernaak van Oud Reuchlin & Boelen, die Alberto Arizu vergezelt op zijn tour door Nederland, de volgende wijnen in:

 • La Linda Malbec 2014: ‘easy, drinkable wines’ volgens Alberto. Beetje hout, soepel.
 • La Linda Private Selection Malbec Old Vines 2013: van 50 jaar oude stokken, hogere concentratie en zeer fruiting
 • Luigi Bosca Malbec 2013: mooie rokerige diepgang, ook hier een blend van diverse wijngaarden
 • Luigi Bosca Malbec D.O.C. 2013: single vineyard met 70 jaar oude stokken. Concentratie, balans, mint, cassis. Bij deze wijn vertelt Alberto Arizu dat ze ook veel in eigen land verkopen ‘ongeveer veertig procent’. ‘De appellation schrijft hier 2 jaar ouderen op hout en fles voor’. Terroir van kalksteen en zand
 • Luigi Bosca Malbec Terroir Los Miradores 2013: Deze wij, de druiven groeien op 1150 meter hoogten komt van de heuvels van Uco Valley. Erg geconcentreerd, cassis, mint en bloemig. Persoonlijke favoriet.
 • Luigi Bosca Gala 1 Malbec – Petit Verdot – Tannat 2013: Een van de vier Gala blends. 14 maanden houtrijping, Lujan de Cuyo en een promillage van 14.5%. Ga er voor zitten, gooi de biefstukken op de grill en geniet.
 • Luigi Bosca Finca Los Nobles Malbec – Verdot 2011: Ook hier komen de driven van 1150 meter hoogte in Lujan de Cuyo, 100 jaar oude stokken, een ‘field’ blend met verdot. OUderdomspotentieel van zeker 20 jaar als je zo lang kunt wachten.

Dit was nog maar een selectie malbecs ‘we maken o.a. ook nog riesling en pinot noir van wijngaarden op hoogte’. En dan is het voor Alberto Arizu en Wouter Kwakernaak weer tijd om naar de volgende afspraak te gaan. De gedachten van Alberto Arizu- en inmiddels de mijne ook, zitten in Lujan de Cuyo. Wat een geschiedenis en wat een Wijnen.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


  Hoofdmenu
  error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl