Argentinië | Luigi Bosca

De Spaanse Leoncio Arizu kwam in 1890 als zevenjarige naar Argentinië. In 1901 werd hij manager van het wijnbedrijf van zijn oom Balbino. Sinds de wijnen als Luigi Bosca in 1984 op de internationale markt kwamen, verwierf Luigi Bosca een grote reputatie door hun intensiteit, fruit en diepgang. Het bedrijf van de familie Arizu is geen kleine jongen, ze hebben 618 hectare in Lujan de Cuyo en omstreken. Luigi Bosca was de eerste wijnmaker die werd geclassificeerd voor een C.D.O. Cuyo Denomination de Origin en dat is geen geringe prestatie.

Lujan de Cuyo is een streek met een hoge ligging, intense zon en koude nachten en is goed voor de beste malbecs van Argentinië. In Mendoza, Lujan de Cuyo en Uco Valley liggen totaal zo’n 42.000 hectares malbec. Lujan de Cuyo is de grootste malbec streek ter wereld en Argentinië is ook het land waar malbec als mono-cepage groot groeide. Uiteraard is daar Cahors, maar qua reputatie zijn de malbecs uit Argentinië als een raket de lucht ingeschoten. Het aanbod van Luigi Bosca is gigantisch, te veel om op te noemen. Importeur Walraven Sax brengt in Nederland vier series op de markt: De soepele instaprange Finca La Linda, Luigi Bosca Reserva, en als topserie Los Nobles.

  • La Linda Malbec : Easy, drinkable wine. Beetje hout, soepel.
  • La Linda Private Malbec Old Vines : van 50 jaar oude stokken, hogere concentratie en zeer fruitig
  • Luigi Bosca Malbec 2013: mooie rokerige diepgang, ook hier een blend van diverse wijngaarden
  • Luigi Bosca De Sangre Malbec : single vineyard met 70 jaar oude stokken. Concentratie, balans, mint, cassis. De appellation schrijft hier 2 jaar ouderen op hout en fles voor. Terroir van kalksteen en zand.
  • Luigi Bosca, De Sangre Red Blend. Deze wijn is superfruitig en komt van hoger gelegen wijngaarden. Erg geconcentreerd, cassis, mint en bloemig. Persoonlijke favoriet.
  • Luigi Bosca Finca Los Nobles Malbec: Ook hier komen de druiven van 1150 meter hoogte in Lujan de Cuyo, 100 jaar oude stokken, een ‘field’ blend met verdot. Een zeer fruitig en kruidig karakter met een frisse touch. Zachte tannines met een zwoel  karakter en fijne zuren met een lange, complexe afdronk. Ouderdomspotentieel van zeker 20 jaar.

Charlotte van Zummeren

Foto: Alberto Arizu @ChvZ

Importeur is Walraven Sax


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl