Bourgogne als wijnstreek is bekend, maar ook weer niet zo bekend. Waarom is dit zo? Met een kleine 30.000 hectares vertegenwoordigt de Bourgogne maar een fractie van het totale Franse wijnaanbod (zo’n 3%), aan de andere komen er wereldberoemde wijnen vandaan. Het wijngaardbezit is enorm versplinterd, een wijngaard zoals Clos de Vougeot kent wel vijftig eigenaren. De Bourgogne kent ook nog eens honderd herkomstbenamingen verspreid over 5 regio’s: Chablis, Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Macon en de Beaujolais. Hoewel deze laatste in de praktijk toch als aparte wijnstreek wordt gezien. Al met al best verwarrend.
De hoofdrolspeler van vandaag zit in de Macon. De Macon is het meest zuidelijke gedeelte van de bourgogne en grenst aan de Beaujolais. De wijnstreek loopt van Sennecy-le Grand tot Saint-Verand. Met 7.000 hectare is de Macon het grootste wijngebied van de Bourgogne. 80% van de wijnen wordt gemaakt van chardonnay. Veel producenten hebben ook wijngaarden in de Beaujolais. Bekende namen uit de Macon zijn Poyilly-Fuissé en Saint-Veran. Chateau de la Tour de l’Ange heeft op de Nederlandse markt een Macon-Villages, Pouilly-Fuissé en een Julienas.
Tour de l’Ange werkt duurzaam
Chateau de la Tour de l’Ange ligt in Davayé, in de regio Saône-et-Loire in het zuiden van de Bourgogne. Laurent Santailler is de vigneron, hij werkt zo schoon mogelijk in de wijngaarden en in de kelders en is HVE 3 gecertificeerd. Het terroir is klei-kalksteengrond voor de witte wijnen en graniet voor de rode wijnen. Er is 15% pinot noir aangeplant en 15% gamay voor de rode wijnen, en 70% chardonnay voor de witte wijnen.
In 2019 is het Landgoed dus HVE 3 gecertificeerd. Bij deze milieuvriendelijke aanpak heeft een van de essentiële factoren te maken met biodiversiteit. Daarom zijn er 1.600 heggen aangelegd zijn er bijenkorven geplaatst op slechts korte afstand van de wijnstokken. Respect voor het milieu is een van de belangrijkste waarden van Château de la Tour de l’Ange.
Mâcon-Villages en Pouilly-Fuissé
De druiven worden mechanisch geoogst. De wijnen worden gevinifieerd in temperatuurgestuurde roestvrijstalen vaten op 17°C. De Mâcon-Villages rijpt gedurende 6 maanden op fijne droesem in roestvrijstalen vaten. De Pouilly-Fuissé rijpt tussen de 10 en 12 maanden gerijpt in eikenhouten vaten. De wijnen winnen hierdoor aan complexiteit en brengen het beste het terroir tot uitdrukking met frisheid, elegantie en mineraliteit voor de Mâcon-Villages; complexiteit en kracht voor de Pouilly-Fuissé.
Juliénas
Juliénas ligt in in 4 gemeenten en profiteert van een uitstekend klimaat met veel zonneschijn. De wingaarden liggen tussen 230 en 430 meter. Het terroir is van leisteen, dioriet, zandsteen en klei. De druiven worden met de hand geplukt en in de wijngaard gesorteerd en ontsteeld. De hele trossen worden zes tot acht dagen ingeweekt, waarna een klassieke vinificatie volgt (dus geen maceration carbonique met hele trossen). Het resultaat is een hele fruitige wijn met kersen, bessen en aardbeien. De wijn heeft structuur, is soepel en doordrinkbaar. Koelen doet de wijn goed.
ChvZ