Moillard-Grivot| Ruim 160 jaar in de Côte de Nuits

Moillard-Grivot is een huis in de Côte de Nuits. De geschiedenis van het huis gaat terug tot de 19e eeuw. De naam en het merk Moillard-Grivot kwam tot stand na het huwelijk tussen Symphorien Moillard en Marguerite Grivot in 1848. Ze hebben er in het begin alle twee alles aan gedaan om Moillard-Grivot als wijnmerk neer te zetten. Twee jaar later lukte dat en begon hun bedrijf snel te groeien na een ontmoeting met een reizende Belgische notaris, die buitengewoon was onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen. Dat die notaris in de Côte de Nuits was, kwam door de spoorlijn Parijs Lyon-Marseille. De opkomst van het treinvervoer hielp rechtstreeks mee aan de groei van het huis. België was dus het eerste exportland. 1850 is voor het huis dan ook het begin van de business.

In 1870 kwam dochter Jeanne in de business en 100 jaar later is Mollard-Grivot een gevestigde naam. In 2000 vierden ze hun 150-jarig bestaan. Moillard-Grivot werkt samen met betrouwbare wijnboeren die al generaties lang partners zijn, waardoor het huis een aantal van de beste wijnen van de Côte de Nuits maakt.

Moillard-Grivot is altijd op zoek naar de beste kwaliteit, de druiven profiteren van traditionele knowhow gecombineerd met efficiënte technologie. Moillard-Grivot maakt echte terroirwijnen, de wijnen weerspiegelen het terroir van de Côte de Nuits.

De cave is uitgerust met kleine thermisch gereguleerde roestvrijstalen vaten, bijzonder geschikt voor de productie van fijne wijnen uit de Côte de Nuits. De wijnen rijpen op eikenhouten vaten. De winery heeft een capaciteit van 1.000 hectoliter en heeft 1.100 vaten die gemaakt zijn in Frankrijk.

Nieuwe barriques worden gematigd gebruikt. Bij de village appellations 30-40%, de 1er Cru-appellations: 50-60% en de Grand Crus-appellations: 70-80%. Door het gebruik van nieuw eikenhout krijgen wijnen complexiteit en lengte winnen en ontwikkelen subtiele aroma’s zoals kruiden, vanille en gedroogd fruit.

Moillard-Grivot biedt een portfolio van rijke en complexe wijnen, variërend van regionale appellations zoals Bourgogne Chardonnay en Bourgogne Pinot noir tot enkele van de meest gerenommeerde Grands Crus zoals Corton Charlemagne, Échezeaux of Clos de Vougeot.

Moillard-Grivot heeft een aanvullend assortiment Crémant de Bourgogne, die sprankelend en loepzuiver  zijn. De Crémants de Bourgogne worden gemaakt met druiven van percelen die zijn geselecteerd vanwege hun typiciteit en hun aromatische rijkdom.

Winebusiness.nl proefde de Moillard-Grivot Gevrey -Chambertin 2020: een krachtige, maar elegante en zijdezachte wijn met toasttonen met veel rood en sappig fruit. De wijn heeft zo’n heerlijk pinot-noir-droogje en heeft een lange en intense afdronk. Een kanjer van een wijn! Consumenten adviesprijs is € 59,95, maar je vindt deze wijn her en der voor tien Euro minder. En dan heb je een topwijn in huis.

Van de Crémants – net zoals Champagne krijgen Crémants de tweede gisting op fles, alleen de verplichte tijd sur lattes is korter, minimaal 9 maanden – proefde Winebusiness.nl de Moillard-Grivot Prestige: een loepzuivere, uit het glas springende mineraliteit gecombineerd met wit fruit, bloemigheid en noottonen. Een Crémant met lengte en verdieping. Een topper van een Crémant. CAP is € 19,95 Moillard-Grivot is nu onderdeel van Grands Chais de France.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl