Marlborough | 1

Marlborough: a touch of diversity | 1

NZ 015Uit het raam fotograferen lijkt zoiets toeristisch, iets wat je niet doet op een wijnreis. Toch valt de neiging niet te onderdrukken. Als je uit het vliegtuig boven de zee naar benden naar Marlborough kijkt, denk je ‘dit kan niet kloppen’. Tóch is het zo. De wijngaarden staan bijna in de zee. ‘Er is bijna geen ruimte meer in Marlborough, het is volledig volgebouwd’, zegt General Manager Sustainiblility Philip Manson van New Zealand Wine hierover. Marlborough blijkt in korte tijd uitgegroeid tot een zeer populaire wijnstreek.

Staete Landt

NZ 043De eerste commerciële wingerds werden hier in 1973 aangeplant, dit is ook het jaar dat Brancott begint. Inmiddels heeft de streek drie subappellations en 23.000 hectares, het overgrote deel van de totale 35.000 Nieuw Zeelandse areaal. Het aantal wijnbedrijven telt 130. Het aantal hectares gedeeld door wineries doet vermoeden dat de vignerons erg groot zijn, maar afgezien van bijv. Brancott en de wijngaarden van bijv. Villa Maria is het tegendeel waar. Marlborough wordt door sommigen als een goede investering gezien. Dat geldt niet voor de gepassioneerde vignerons. Cloudy Bay zit hier sinds 1985 en Staete Landt van Ruud Maasdam sinds 1996. ‘Ik was één van de eersten’. Vigneron Maasdam wijst naar de berglandschap op de achtergrond ‘er stonden hier appel- en kersenbomen’, ‘ik heb er heel wat geïnvesteerd aan research en grondonderzoek om hier een mooi wijnbedrijf neer te zetten’. Staete Landt, de winery van Ruud Maasdam, is genoemd naar de naam die Abel Tasman gaf aan het nieuwe land.

Op de werktafel van Maasdam ligt Het Journaal van Abel Tasman in het zicht. Je spreekt de naam uit state land op zijn Engels. ‘Er zat toen bijna niets hier en kijk nu eens, er is geen plek over’. De subappelation Wairau Valley, zo heet het hier, slaat op het terroir. De 170 kilometer gelijknamige lange rivier loopt van de bergen tot aan de oceaan en laat zijn invloeden achten op de gronden en het klimaat. Over de extreem stuivende stijl van de sauvignon blanc zegt Maasdam ‘de stokken zijn ouder, het inzicht dieper en die stijl van wijnmaken ligt eigenlijk achter ons.

NZ 023Deze geboortegrond van de Nieuw Zeelandse sauvignon blanc heet nu Golden Mile ‘iedereen wil hier zitten, er is alleen niets meer te krijgen’. De waarde van het land is in de tijd dat Maasdam er zit, vertienvoudigd. Sommige investeerders die grond willen overnemen, schrikken daarvan terug. Maar het aantal contractgowers in de totale Geographic Indication Marlborough is wel gegroeid. Zij verkopen druiven aan bedrijven zoals bijvoorbeeld Greywacke – opgericht door Geoff King en Jim Budd die eerder bij Cloudy Bay werkten – die een winery least om wijn te maken. Zoals eerder gezegd ook Villa Maria en Esk Valley hebben hier veel wijngaarden, Villa Maria maakt de wijn ook ter plekke. Manson van de New Zealand Winegrowers legt uit dat sommige bedrijven wijn kopen en dan zelf blenden. In Marlborough is alles mogelijk.

Morgen deel 2.


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl