Marlborough | 2

Marlborough: a touch of diversity | 2

NZ 040Jaco van Hensbergen is een zeer dynamische wijngaardmanager. Hij laat me de 12 hectares eigen wijngaarden zien van de Eradus winery. Van Hensbergen heeft een woning tussen de wijngaarden en is zichtbaar content met zijn werk. Michiel Eradus ‘plukte’ hem van zijn werk in Parkheuvel weg en nu zit hij met vriendin die voor hetzelfde bedrijf werkt in Marlborough. Jaco heeft de passie van een vigneron. Michiel Eradus liet me eerder het uitzicht zien.

NZ 034De Awatare Valley is , naast de Wairau valley (van o.a. Staete Landt) en Southern Valley (van o.a. Brancott) de derde appellation van Marlborough. Vanaf de Golden Mile gaat de rit 40 kilometer lang over de bergketen en dan heb je een schitterend uitzicht over de vallei. Het is koeler dan in de Wairau Valley en de grondsoorten zijn minder gevarieerd. Ook hier is het volledig volgebouwd. Er is werkelijk geen grassprietje meer vrij.

Diversiteit

Grofweg kan er gesteld worden dat het terroir van Marlborough bestaat uit stony soils met bijvoorbeeld de Greywacke gesteente – het eerder genoemde bedrijf heeft zich daarnaar genoemd – alluviale gronden en grond met veel klei. In het begin experimenteerden de wijnbouwers met verschillende druiven. Sauvignon blanc en pinot noir bleken het in Marlborough het beste te doen en deze druiven zijn nu het handelsmerk van deze wijnstreek. In de tussentijd zijn ook aromatische druivenrassen als riesling, pinot gris en gewurztraminer aangeplant. In het begin werden de sauvignon blanc en de pinot noir lukraak aangeplant, ondertussen blijkt dat pinot het beter doet op klei en sauvignon op steen. In de praktijk is alles nu omgedraaid.

Cloudy Bay

Matt Duggon, viticulturist van Cloudy Bay, wijst boven op de heuvel eerst naar rechts en dan naar links. ‘Daar stond eerst de pinot en nu de sauvigon blanc’. Cloudy Bay is een grote jongen met 300 hectares eigen grond en 300 hectares die bezit zijn van contractgrowers. De wijngaarden liggen gedeeltelijk in de Southern Valley. Meer klei in de grond en het terroir is volgens sommigen ouder dan dat van Wairau Valley. Matt is dagelijks in de wijngaarden te vinden. Hij wijst op de kleine trossen, resultaat van een warm jaar en naar een stuk land in de verte. ‘Kijk, dat is de Cloudy Bay vallei, daarnaar zijn we genoemd’.

NZ 032Opgericht in 1985 is Cloudy Bay sinds 1990 onderdeel van Veuve Clicquot en vanaf 2001 van LVMH. Als je bij LVMH zit, ben je aan je stand verplicht om mooie looks te hebben en dat is precies wat er aan de hand is bij Cloudy Bay. Een mooie proefzaal en een raw bar. Wijnmaker Antoine Robert staat klaar tussen de bariques om met zijn gast de wijnen door te proeven. De vintage en non-vintage sparkling Perlorus zijn top, de sauvignon is goed als immer. De Te Koko – een hout gefermenteerde sauvignon blanc – is een zacht en rond product met fraicheur. De opvoeding op barrique haalt het meest stuivende en straffe van de sauvignon af. Een loepzuiver product. De pinot noir is een mooie lichte uit Marlborough met soepele tannines.

Bye bye love

Op de terugweg kijk ik weer uit het raam van het vliegtuig. Een klein vliegtuig overigens, er kunnen zestien passagiers in. Onderhand ben ik minder verbaasd door de bijna in zee geplante wijngaarden. Marlborough is korte tijd uitgegroeid tot een grote wijnstreek met veel onderlinge concurrentie en gewilde terroirs. Zowel commerciële wineries als kwaliteits vignerons als Staete Landt en Cloudy Bay en garagisten als Greywacke zijn hier te vinden. Marlborough is volwassen geworden.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl