Marlborough | Hans Greyl

Uit het raam fotograferen lijkt iets wat je niet doet op een wijnreis. Toch valt de neiging niet te onderdrukken. Als je uit het vliegtuig boven de zee naar benden naar Marlborough kijkt, denk je ‘dit kan niet kloppen’. Tóch is het zo. De wijngaarden staan bijna in de zee. Er is bijna geen ruimte meer in Marlborough, het is volledig volgebouwd. Marlborough blijkt in korte tijd uitgegroeid tot een zeer populaire wijnstreek.

Marlborough

De eerste commerciële wingerds werden hier in 1973 aangeplant, hoewel er al veel eerder niet-commercieel wijnstokken werden verbouwd. Inmiddels heeft Marlborough drie subappellations en 23.000 hectares, het overgrote deel van de totale 35.000 Nieuw Zeelandse areaal. Er wordt hier maar liefst 79% van alle Nieuw-Zeelandse wijn geproduceerd. De subappelation Wairau Valley slaat op het terroir. De 170 kilometer gelijknamige lange rivier loopt van de bergen tot aan de oceaan en laat zijn invloeden achten op de gronden en het klimaat. De andere appellations zijn Awatare en Southern Valley, maar Wairau is de grootste.

De sauvignon blancs uit Marlborough hebben een dusdanige kwaliteit dat ze een status aparte hebben. Zeg je Marlborough, dan zeg je sauvignon blanc, daar komt het op neer. Het aantal wijnbedrijven telt ca 130. Het aantal hectares gedeeld door wineries doet vermoeden dat de vignerons erg groot zijn, maar afgezien van bijv. Brancott en de wijngaarden van bijv. Villa Maria is het tegendeel waar. Marlborough wordt door sommigen als een goede investering gezien.

Waar de eerst wineries stonden – en die staan er nog steeds – heet nu Golden Mile. De waarde van het land is een paar decennia vertienvoudigd. Sommige investeerders die grond willen overnemen, schrikken daarvan terug. Maar het aantal contractgowers in de totale Geographic Indication Marlborough is wel gegroeid. Zij verkopen druiven aan bedrijven zoals bijvoorbeeld Greywacke – opgericht door Geoff King en Jim Budd die eerder bij Cloudy Bay werkten. Ook de wijn van Hans Greyl wordt zo gemaakt.

Hans Greyl

De druiven van Hans Greyl komen van contractgrowers uit Marlborough en ook daar wordt de wijn gemaakt. De botteling gebeurt in Petersbach – dat zie je ook achterop de fles – in de Elzas en dat scheelt enorm veel flessen en gewicht dat de halve wereld over moet. En dat is beter voor het milieu.

Hans Greyl Sauvignon Blanc is een tropische en frisse wijn uit Nieuw Zeeland met een stuivende geur van kruisbes en citrus. En stuivend is een handelsmerk voor een sauvignon blanc uit Marlborough. Op het palatum appel, citrus, perzik, mango en abrikoos. Zoals de meeste Nieuw-Zeelandse wijnen is deze fles afgesloten met een schroefdop.

Hans Greyl is her en der bij de betere wijnwinkels verkrijgbaar. Consumentenprijs ligt rond de twaalf Euro.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl