McLaren Vale | Dowie Doole

McLaren Vale Vale ligt in South Australia op 38 kilometer van Adelaide. De streek is internationaal vemaard om zijn wijnen en is zelfs opgenomen in de Great Wine Capitals of the World. McLaren Vale heeft een mediterraan klimaat en dat is voor Australië bijzonder en voor Australische wijnen erg prettig. In de zomer is het droog en warm en in de winter – die daar is als wij zomer hebben – valt er regen.

Thomas Hardy is een naam die iedereen wel kent, een van de pioniers in McLaren Vale. Anno 2022 zijn er meer dan 30 wineries. Eén ervan is Dowie Doole. De Estate Vineyards van Dowie Doole liggen in twee van de kenmerkende terroirs van McLaren Vale; de zandgronden van Blewitt Springs en de oude rotsen van Tatachilla. De geologische geschiedenis is hier 650 miljoen jaar oud, over oud terroir gesproken.

Dowie Doole is relatief jong, tenminste als je het met Europa vergelijkt én de geologische geschiedenis. De winery werd in 1995 opgericht door de locals Drew Dowie en Norm Doole. Inmiddels heeft Chris Thomas het stokje overgenomen van Drew Dowie.

De unieke terroirs, het land en de omgeving zijn dé bouwstenen van Dowie Doole. De single vineyard Cali in Tatachilla met o.a. 10 hectare met oude wijnstokken grenache is er bijvoorbeeld bij gekomen. In Tatuchilla heerst een wat warmer klimaat. En zo ook een oude wijngaard van mede-oprichter Dowie Doole in Blewitt Springs. Hier is het wat koeler op de hellingen.

Bij Dowie Doole geloven ze dat wijn een vorm van kunst is en ze hebben er het terroir voor. Al meer dan 20 jaar streeft deze boutique winery naar het produceren van rijke, eersteklas wijnen. Dowie Doole is opnieuw erkend als een 5-sterren winery in James Halliday’s 2018 Australian Wine Companion.

Verder is niet onbelangrijk te vermelden dat Dowie Doole duurzaamheid én schoon werken hoog in het vaandel heeft.

In Nederland zijn de volgende wijnen op de markt:

  • Dowie Doole GT grenache/tempranillo: In Australië zijn ze er gek op om druivenblends af te korten. GT staat hier niet voor gintonic, maar voor grenache en tempranillo, een Spaanse blend. Een easy-drinking wijn. Lekker solo, en past perfect bij alles
  • Dowie Doole Grenache: de druiven komen van de twee topterroirs van Dowie Doole, Tatuchilla en Blewit Springs. Een heerlijke, zwoele, volle, rijke, opulente en stevige wijn. Iets koelen doet wonderen en er iets bij eten.
  • Dowie Doole Estate Cabernet Sauvignon: Ook deze komt van Blewitt Springs en Tatuchilla. De cabernet is een blend van druiven die van zowel koelere als warmere wijngaarden komen. Een krachtige wijn met een vleugje eucalyptus en zachte tannines. Verleidelijke cabernet sauvignon.
  • Dowie Doole Cali Shiraz: Van bepaalde wijngaarden produceren komen onderscheidende wijnen. De California Road Vineyard is een van die wijngaarden met lage opbrengsten en geconcentreerde wijnen.De wijn is kruidig ​​en genereus en complex door vatfermentatie en rijping op Amerikaans eiken. Een weergaloze icoonwijn in de categorie fasten your seatbelts.

Dowie Doole is verkrijgbaar in de horeca en de betere wijnwinkels.

 

ChvZ

 

Cordier Dowie Doole


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl