De Monnik Dranken in Slot Zeist

Het is altijd goed proeven in het voorjaar in Nederland. 3 april trapte af met een aantal proeverijen door het land heen. Eén daarvan was van De Monnik Dranken uit Oldenzaal. Als proeflocatie kozen zij echter voor Zeist, dat ligt tenslotte centraler. De Monnik Dranken (DMD) is een groot en actief familiebedrijf, zij leveren aan wijnspeciaalzaken en de horecagroothandel wijn en gedistilleerd. De wijnpoot is het laatste jaar alleen maar groter geworden sinds DMD een aantal wijnhuizen van Intercaves en Vos & Partners heeft overgenomen alsmede de deskundigheid van wijnmensen als Joke Holster en Robert Handjes.

Zo komen we in Zeist een aantal oude bekenden tegen zoals Château de l’Aumerade. Een huis met geschiedenis. De 15 majestueuze bomen die Hendrik IV – u weet wel de koning van ‘Paris vaut bien une messe’ – daar liet planten staan er nog steeds. In 1955 kreeg de l’Aumerade de Cru Classé status en afgelopen jaar vierden ze het 60-jarig bestaan van de fles die Charlotte en zoon Louis Fabre destijds ontwierpen. Met deze Cuvée Marie Christine belandt een mens gelijk in hoger sferen, subtiel mineralig, bloemig en fruitig met dat kenmerkende vetje van de grenache. Maar ook de rode Marie-Christine is een aanrader. De wijn heeft geen hout gehad en is gemaakt van carignan, grenache en syrah. Gebotteld in dezelfde mooie fles. Echt een zomer rode wijn, net als de rosé een aanrader. De l’Aumerade maakt vier ranges, allemaal top, maar deze sprongen er uit. Prijs circa 10 Euro.

Champagne Rapeneau stond al in de stal van De Monnik. Over het label van de instappers valt smaak technisch te twisten, de kwaliteit staat buiten kijf. De Rosé, Blancs de Blancs en Vintage 2007 komen van Premier Cru wijngaarden en hebben ieder behoorlijk verdieping. Niet zomaar champagnes.

Op mousserend gebied is ook Ackerman het vermelden waard. Deze maandag staat Anne-Laure Levraud achter de tafel waarbij ze iedereen in het Nederlands te woord staat. Een autodidact, knap! De XNoir en XGold vormen het luxe segment binnen de portfolio, mooie zwarte flessen met resp. donkerroze en gouden kleuren. De XNoir is van 100% chenin noir, een licht roze fruitige en mineralige wijn. De XGolden is superzacht en tropisch fruitig door de combinatie Chenin Blanc en Noir. Door de afschaffing van de bubbeltax zijn  mousserende wijnen buiten de Champagne relatief het voordeligst geworden. Deze twee staan in de schappen van o.a. de Mitra voor 12 Euro en dan heb je echt wat in huis.

Een nieuwe aanwinst bij DMD is De Lorgeril uit de Languedoc. Het huis heeft een prachtig kasteel met wijngaarden in Cabardès en domaines in Roussillon –  de witte Roussillon is een topper -, Saint Chinian en Minervois. In totaal bezit De L’Orgeril 340 hectares. Van soepele instapwijnen, oplopend tot de mooie stevige producten uit Minervois.

Een andere verrijking van DMD sinds de komst van Joke Holster en Robert Handjes is Alvi’s Drift uit Worcester Zuid Afrika. Een enorm bedrijf met zowel landbouw, veeteelt en fruitteelt als wijngaarden. Drie ranges, van varietals tot Bordeaux blends. Alle drie de ranges bieden ongelofelijk waar voor het geld. Collega Mooiplaas uit Stellenbosch zit al langer bij DMD. Een nature reserve met een klein wijnbedrijf en met m.i. een wereld pinotage.

Dit was een kleine selectie van een uitgebreide proeverij. Voor de klanten waren er ook nog twee workshops met o.a. mousserende wijnen en Faustino. De Monnik Dranken staat stevig op de Nederlandse wijnkaart, zoveel is duidelijk.

 

ChvZ

Foto: Joke Holster geflankeerd door links Hans Olde Monnikhof en rechts zoon Luuk Olde Monnikhof


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl