Met Rueda | Kun je alle kanten op

Rueda is het witte buurmeisje van Ribera del Duero. Van Ribero del Duero weten we dat ze kunnen knallen met stevige rode jongens. Dat kan Rueda ook, maar dan met witte wijnen. Even naar het begin. Saai, maar het verklaart wel een en ander. Rueda ligt op het Centraal Massief boven Madrid op de hoogte van gemiddeld 700 meter. Dat betekent dat de druiven langzamer rijpen en door het dag en nacht verschil in temperatuur aromatischer worden.

Daarnaast is Rueda vooral een witte wijnstreek. Sinds 2002 mag er ook rode wijn gemaakt worden, maar die moet je een zaklampje zoeken. De witte wijnen van vooral de verdejo druif doen het hier fantastisch. Overigens begon de streek ooit met versterkte wijnen van palomino, en her en der vind je die nog wel. Inmiddels is het verdejo wat de klok slaat, met een goede bijrol voor macabeo of viura én sauvignon blanc. Marques de Riscal was de eerste die de potentie van de Rueda streek ontdekte én de eerste die sauvignon blanc introduceerde in Rueda.

Nu is alles vastgelegd in de bepalingen va de D.O. Rueda die sinds 1980 bestaat. Rueda Superior moet minimaal 85% verdejo bevatten en Rueda 50%, aangevuld met macabeo of viura en/of sauvignon blanc.

Verdejo

Verdejo is afgeleid van het Spaanse woord voor groen verde. Maar vergeet dat maar meteen, want groen heeft niet de leukste wijnassociaties. Van verdejo worden knisperfrisse wijnen vandaan met tonen van venkel, witte perzik, grapefruit, meloen en limoen.

Maar dit is niet het enige. Wat weleens wordt vergeten is dat er in de Rueda ook prachtige houtgelagerde witte wijnen worden gemaakt. Als je een druif als verdejo op hout laat rusten, heeft dat een ander effect dan bijvoorbeeld chardonnay. Je proeft geen vanille o.i.d., maar de wijnen worden zachter en milder. En weer komen we dan uit bij Margues de Riscal. Deze voorloper in de Rueda heeft met de Rueda Riserva Limousin en de Rueda Finca Montico twee prachtige houtgelagerde exemplaren op de markt gezet. De druiven van de Finca Montico groeien op hoogte, de wijn rust op de lees en een gedeelte krijgt houtopvoeding. Frisheid, tropisch fruit, peer, perzik, kruiden en venkel.

De Rueda Riserva Limousin heeft 7 maanden op barriques van Limousin hout gelegen. Dat resulteert in een zachte wijn met mooie zuren en fijn tropisch fruit. Dit is echt een heerlijk glas.

Een voorbeeld van een knisperfrisse loepzuivere verdejo is de Verreo van Bodega Torres. Deze producent uit de Pénedes maakt vineuze uitstapjes naar andere wijnstreken, en een daarvan is Rueda. De Verreo springt het glas uit met limoen, perzik en venkel.

D.O. Rueda

Eind 2019 kondigde D.O. Rueda aan dat ze het classificatiesysteem gaan aanpassen met het invoeren van nieuwe oorsprongsbenamingen. Gran Vino de Rueda is de classificatie waarvan de druiven moeten komen van minimaal 30 jaar oude wijnstokken, Rueda Palido voor de versterkte wijnen en Vino de Pueblo als dorpsclassificatie.

Wijnspijsadviezen? Vis moet zwemmen, en de houtgelagerde wijnen doen het goed bij wit vlees en gevogelte. Rueda wijnen zijn perfect als aperitief.

Zo zie je maar, met Rueda kun je alle kanten op.

ChvZ

www.ruedawijnen.nl @ruedawijnen


Rubriek(en):
Geen categorie

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl