Rosé | Miraval

Mooi weer is rosétijd, vandaag aandacht voor het befaamde Miraval. Chateau Miraval kent een rijke geschiedenis en niet alleen van Brad Pitt en Angelina Jolie. Zo heeft Thomas van Aquino er verbleven toen hij op reis was en dat was nota bene in 1252. Ook was het jarenlang in bezit van de Italiaanse familie Orsini, een invloedrijke geslacht dat menig Paus heeft geleverd. Aan het begin van de twintigste eeuw was het Chateau van Joseph Lambot, de uitvinder van het gewapend beton. Ook Jacques Loussier, gepassioneerd wijnliefhebber en bekend jazzpianist was eigenaar. In zijn Studio Miraval, nam bijv. Pink Floyd The Wall op, en ook Sting was er te vinden.

Chique

Miraval heeft daarnaast een uitstekende reputatie. Het château en het nabijgelegen dorpje Correns zijn samen het eerste bio-dorp in Frankrijk ongeveer 40 km ten oosten van Aix-en-Provence. Chateau Miraval is omgeven door 400 hectare landerijen met bossen, olijfgaarden en waterlopen, waarvan 45 hectare gebruikt wordt als wijngaard. Brad Pitt en Angelina Jolie kochten het Chateau in 2012 – naar men zegt voor 60 miljoen Amerikaanse dollars – na een 3-jarige leaseperiode.

Filmsterren rosé, zullen de cynici zeggen, maar Pitt en Jolie gingen grondig te werk. Ze stelden Marc Perrin van het wereldberoemde Chateauneufhuis Beaucastel aan als wijnmaker. En deze man laat niets aan het toeval over. In Decanter verklaarde hij ‘The terroir, the freshness that comes from the altitude, and the exposition of the vines are all incredible.’ en ‘For us as winemakers, it’s a wonderful opportunity to work with grapes that we know well, in an environment where striving for quality is the most important thing.

The focus will now be more about Miraval itself than any specific cuvée,’ aldus Perrin. ‘They – Jolie en Pitt – want to ensure they are making the best Provence wines they can. They were present at the blending sessions this year, and are relooking at everything from the installations in the winery – where we have already switched to stainless steel tanks – to reworking the labels across the range of wines.

Geen half werk dus

Het resultaat mag er dan ook wezen. De eerste wijn van het samenwerkingsverband kwam uit in 2013. En nu kunnen we genieten van 2020. Tenminste als je op tijd bent. Miraval is een hype product geworden dat over de hele wereld geliefd is. En dat is niet voor niets. De wijngaarden rondom Château Miraval liggen tegen een helling op 350 meter hoogte, dat maakt de Miraval wijnen zo elegant en verfijnd. De rosé is samengesteld uit cinsault, grenache, syrah en rolle , 10% van de wijn werd in oude houten vaten opgevoed om de wijn karakter en crèmigheid te geven. Door de ‘argilo-calcaire’ grond heeft de wijn een knisperende mineraliteit. Werkelijk een super rosé. 

Miraval maakt ook een witte wijn van voornamelijk rolle met 5% grenache, een hele karakteristieke crèmige wijn met een aangenaam licht bittertje

Charlotte van Zummeren

Miraval is in NL te verkrijgen bij Wine & Spirits , Residence en de Gouden Ton en bij vele exclusieve horecagelegenheden.

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl