Albert Heijn | Witte wijn onder een tientje

Witte wijn is populairder dan ooit. Dat weten we, maar dat blijkt ook uit een onderzoek van een aantal jaren geleden door SAMR Marktvinders in opdracht van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren KVNW. Witte wijn heeft de afgelopen 15 jaar marktaandeel gewonnen. Deze trend wordt nog eens versterkt door hen die graag een glaasje mousserende wijn, bijvoorbeeld Prosecco, nuttigen. Ongeveer 10% van de wijn wordt online aangekocht. Dit percentage is afgelopen jaren ongeveer stabiel gebleven, hoewel dit door de coronatijd waarschijnlijk is toegenomen.

Voor wat betreft de consumptiepatronen kunnen er twee conclusies getrokken worden. Ten eerste drinkt ongeveer 80% van de Nederlander wel eens wijn. Dit percentage is gelijk aan eerdere jaren. Met andere woorden: de absolute groei is eruit.  Ten tweede geeft ruim 50% van alle ondervraagden aan witte wijn te nuttigen. Afgezet tegen eerdere cijfers van de KVNW kun je hieruit concluderen dat er beduidend meer witte wijn gedronken wordt dan 15 jaar geleden.

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat vrouwen vaker voor witte wijn en rosé wijn kiezen dan mannen. In de onderverdeling van afzetkanalen is het beeld hetzelfde gebleven, zo’n driekwart van alle aankoopmomenten van wijn vinden in de supermarkt plaats. Het percentage online aankopen ligt rond de 10%, al zal dit door de corona-crisis van het afgelopen jaar gestegen zijn net zoals de aankopen in de supermarkt. Bij de landen van herkomst van de wijn zien we dat Frankrijk nog altijd het belangrijkste land van herkomst is. Zuid-Afrika, Chili, Spanje en Italië volgen daarna.

AH heeft een ruim aanbod witte wijn. In dit artikel lichten we witte wijnen uit die nèt geen 10 Euro kosten, maar € 9,99 of wat minder.

Casa Lapostolle chardonnay  Dit is een hele zachte crèmige chardonnnay van de Lapostolle familie, inderdaad van de Grand Marnier, uit Chili. Wereldvermaard oenoloog Michel Rolland is adviseur en dat zegt genoeg.

Stellenbosch Vineyards chenin blanc   Deze Zuid-Afrikaanse bushvine, een manier van snoeien zodat in hete klimaten druiven minder zonder te verduren krijgen, chenin blanc uit 2020 is heerlijk fruitig en tropisch met honing en een toefje vanille. Nu zelfs in de aanbieding voor € 3,99. Rennen naar de Albert Heijn!

Neil Ellis sauvignon blanc  Niel Ellis maakt wijn aan de kust van de Westkaap in Zuid-Afrika. De sauvignon komt van Groenekloof dichtbij de Atlantische oceaan. Dat levert een knisperfrisse stuivende wijn op.

Pecorino Terre di Chieti  Pecorino is behalve kaas ook een druivenras en deze komt uit de Abruzzen.  De druif dankt zijn naam trouwens aan schapen. Als de kudde naar een andere wei werd gebracht, snoepten de dieren het liefst van deze druiven. Fruitig, crèmig en een verleidelijk bittertje. Deze wijn blijf je drinken.

Antinori Toscana Bianco  Antinori kun je blind kopen, alles wat deze befaamde wijnmaker maakt is goed. Bij goede wijnhuizen is alles goed, de top maar ook de instap. Deze witte wijn van  trebbiano, malvasia bianca en chardonnay is superfruitig en zacht met dat typische Italiaanse bittertje. De Toscana Bianco kost € 8,99 en is een aanrader.

Grans-Fassian riesling trocken  De koningin van de wijndruiven is riesling, het potentieel van deze druif is enorm, en de wijngaarden van Grans-Fassian liggen op de hellingen bij Leiwen, waar de Moezel een bocht maakt naar Trittenheim. Gerhard Grans wint regelmatig prijzen met zijn wijnen en werd een aantal jaar geleden uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar. Zijn Riesling is zuiver, fris en zacht.

Moncaro Verdicchio Classico  Verdicchio is een typisch Italiaanse witte druif met sappig fruit en een licht bittertje.  Wijnmaker Giuliano d’Ignazi van Moncaro is trots op de unieke smaak van zijn streekwijnen. ‘Wij werken met wijnbouwers die verliefd zijn op hun wijngaarden. Ze vertroetelen hun wijnstokken en zijn erop uit druiven te leveren die het karakter van ons terroir, dat van de Marche, weerspiegelt. De bekendste druif en wijn van de streek is verdicchio. Onze Verdicchio is een lekkere aperitief- en terraswijn, maar wij drinken hem vooral bij het eten. En persoonlijk houd ik óók van een glas ná de maaltijd.

Dat kunnen we alleen maar bevestigen, al deze wijnen zijn heerlijke doordrinkers, ook na de maaltijd.

ChvZ


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl