Mount Difficulty: de top van Central Otago

Mount Diffficulty Wines: de top van Central Otago

 

mtdifficultyEr zijn van die plekken op aarde waarvan je je afvraagt hoe het mogelijk is om daar goede wijn te maken. Zoals bijvoorbeeld die onherbergzame, hete plek in de buurt van Salta in Argentinië. Toch maakt winery Colomé hier hoog gewaardeerde en goede wijnen. Een andere plek waarvan je in eerste instantie geen kwaliteitswijnbouw zou verwachten is Central Otago op het Zuider eiland van Nieuw Zeeland. Afgelegen, bergachtig en kaal. Het gebied ligt zeer zuidelijk, er zijn zelfs geen zuidelijker wijngaarden op de wereld te vinden en het klimaat is koel.

Dit blijken juist de perfecte omstandigheden voor de pinot noir te zijn en sinds een tiental jaar wordt Central Otago juist gezien als hét nieuwe pinot noir wijngebied. Overigens liggen de wijngaarden daar op 45 graden zuiderbreedte. De Bourgogne en Oregon, de andere pinot noir streken, liggen op 45 – 47 graden noorderbreedte, dus zo raar is het achteraf ook weer niet.

 

De familie Dicey heeft een belangrijke rol gespeeld in de nieuwe faam van Central Otago. Deze wijnfamilie komt uit Zuid Afrika waar ze zich bezighielden met fruit- en wijnbouw. In 1977 vertrok vader Robin Dicey naar Nieuw Zeeland, een trek die vaker in Zuid Afrika voorkwam, waarna hij viticulturist werd bij Corbans in de Tolago Bay bij Gisborne. In 1992 verhuisde hij naar Cromwell, leidde daar de Full Circle wijngaarden en was vanaf toen betrokken bij de start van de Mount Difficulty winery.

 

Mt. Difficulty is gesitueerd in Bannockburn. Het wijnhuis is het resultaat van wat eerst niet meer was dan een in 1998 opgezette samenwerking tussen eigenaren – Molyneux, Mansons Farm, Verboeket Estate en Full Circle – van de nieuw aangeplante wijngaarden. In 2004 is besloten om deze samenwerking een naam te geven: Mt. Difficulty is het resultaat. De naam is gekozen omdat het gezelschap wijngaardeniers zich een slag in de rondte heeft gewerkt om de omstandigheden ter plekke de baas te zijn. Mount Difficulty is dus een jong kwaliteits domein met ervaren personeel dat geweldige wijnen maakt. Wijnmaker is Matt Dicey, de zoon van Robin. De andere zoon James, die  nog niet eens zo lang geleden als accountant in Nederland werkzaam was, is eigenaar en verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van Grape Vision. Vader Robin is daar nog steeds senior consultant. Het bedrijf is in te huren voor mensen die een wijngaard willen beginnen of er een hebben, maar de ‘viticultural skills’ missen. Grape Vision staat Mount Difficulty vanzelfsprekend bij.

 

Mount Difficulty

 

the-view-from-mt-difficultyDe eerste start was met een kleine productie pinot noir en chardonnay. Later werd dit uitgebreid met riesling, pinot gris, chenin blanc en sauvignon blanc. Vooral de pinot noir bleek dus uniek. Bannockburn blijkt namelijk één van de weinige plekken buiten de Bourgogne waar deze druif volledig tot zijn recht komt. De pinot noir is gevoelig voor terroir. Deze streek heeft arme gronden, altijd goed, en de terroirs variëren van kiezel- en kleihoudend tot leisteen, löss en zand. Plus: dit micro klimaat kent relatief weinig regen. De pinot noir houdt tenslotte niet van natte voeten. De in 1998 geplante pinot noir druiven zijn bovendien de oudste van het hele gebied. De klonen op de verschillende single vineyards zijn te vinden op www.mtdifficulty.co.nz. Matt Dicey is zoals gezegd de wijnmaker bij Mt. Difficulty. Hij beschikt over een Masters Degree in oenologie en heeft internationale ervaring.

 

Mount Dificulty maakt  12 wijnen waaronder vijf pinot noirs, drie daarvan zijn single vineyard, twee chardonnays, een chenin blanc, twee pinot gris en twee rieslings. De winery maakt slechts 50.000 flessen per jaar die mondjesmaat geëxporteerd worden. Jean Arnaud Wijncom is de trotse importeur voor Nederland. Een paar vragen aan Jurgen Honing:

 

Is dit huis een eigen vondst en/of meegekomen met 44 Degrees?

Dit was één van de bruidsschatten van 44Degrees

 

Wat is jullie doel met dit huis? Bijvoorbeeld premium wijnen voor de horeca of NZ Grand Cru voor de wijnliefhebbers thuis?

Wij gaan met dit huis werken in de hogere horeca en in de betere wijnspeciaal zaken. De volumes voor NL zijn zeer beperkt van de Single Vineyards slechts 60 flessen op allocatie.

 

Hoe groot is het huis?

Mount Difficulty heeft vijf wijngaarden met in totaal een kleine dertig hectare. Ze hebben ook nog twee leased vineyards van 4 hectare. De viticultuur en vinificatie is zodanig dat de opbrengsten laag zijn.

 

Gaan jullie speciale acties doen met dit huis om het meer aandacht te geven?

Wij zullen in 2013 met dit wijnhuis op diverse vak evenementen staan o.a. wineprofessional en Gastronomiebeurs 2013. Daarnaast via de vakhandel gerichte acties met tastings en dergelijke.

 

Proefnotities

 

De vijf pinot noirs hebben allen nauwelijks of geen restsuiker, zeer zachte tannines en een geconcentreerde smaak. Alle pinots zijn houtopgevoed. De WSET standaarden van balance, length, intensity en complexity zijn op ieder afzonderlijke wijn van Mount Dificulty van toepassing.

 

De Mount Difficulty Pinot Noir 2007 komt van de wijngaarden rond Bannuckburn. Een aromatisch en kruidig glas. Zeer eigen stijl met fruitige afdronk. De Pinot Noir Roaring Meg 2011 komt van wijngaarden rond Cromwell. De wijn heeft steenfruit in het palatum en zijdezachte tannines. De drie single vinyards pinot noirs Target Gully, Pipeclay Terrace en Long Gully 2010 komen alle drie van specifieke wijngaarden aan de zuidzijde van de Kawarau rivier bij Bannockburn. Alle drie hebben ze een neus om U tegen te zeggen en een krachtig palatum varierend van kersen, bramen, steenfruit en rood fruit. De verschillen zijn subtiel. Wat ze delen is de lange afdronk met rood fruit en zijdezachte tannines. De krachtige backbone met het rode fruitmandje van de pinot noir wordt alle recht gedaan, de concentratie geeft een extra mooi accent.

 

De Roaring Meg Sauvignon Blanc 2012 en Mount Difficulty Sauvignon Blanc 2012 zijn fris en fruitig en niet zo stuivend als de Marlborough sauvignon blancs. Dat is een bewuste keuze van het huis, ze willen meer Europese sauvignon blanc’s maken. De Mount Difficulty Pinot Gris 2012 heeft een eigen stijl: perzik, steenfruit, bloemig en een restsuiker van 4,5 g/l. Het hoogste restsuiker van de range.

 

De labels van de wijnen van Mount Dificulty zijn herkenbaar en hebben een eigen stijl. Vooral die van de single vineyards zijn chique. De schroefdoppen zijn voorzien van een Escheriaanse draaitekening waar je dizzy van kunt worden.

 

Verkrijgbaarheid

 

De ,met recht trotse importeur, Jean Arnaud importeert en verkoopt de wijnen. Mondjesmaat zijn ze bij andere zaken verkrijgbaar zoals o.a. bij Nan in Amsterdam, Hosman Frères in vlaardingen, Huuskes in Hengelo en Florop in Maastricht. Meer info bij Jean Arnaud in Tilburg. De prijzen varieren van € 14,95 tot € 59,95 voor de single vineyard pinot noirs. Dat is niet goedkoop, maar je krijgt er wel wat voor in huis. Mount Difficulty kan moeiteloos concurreren met de Bourgogne en de beste huizen in Oregon.

 

Charlotte van Zummeren

 

www.jeanarnaud.com

www.mtdifficulty.co.nz

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl