Mousserend uit Moldavië | Cuvée de Purcari

Vandaag mousserende wijnen uit een streek waar je het niet meteen verwacht: Moldavië. Ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië ligt Moldavië. En in deze streek bestaat al sinds 1827 Château Purcari. Dit huis bestaat nog steeds en heeft een grote portfolio wijnen. Twee smakelijke methode traditionelles van Purcari zijn in Nederland te vinden. Het huis heeft een lange en imponerende geschiedenis.

Aan het eind van de negentiende eeuw stonden de wijnen van Purcari op de tafels van Tsaar Nicolaas II en de Engelse koning George V. De Negru de Purcari was de lievelingswijn van Queen Victoria. Ook op de chiquere Nederlandse eettafels was de exclusieve Purcari in die tijd een graag geziene gast. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1878 versloeg Purcari met hun Negru tot verbijstering van de Franse wijnboeren op een blindproeverij in Parijs alle grote Bourgognes en Bordeaux. Aan het eind van de negentiende eeuw was Purcari zelfs een van de meest beroemde wijnhuizen ter wereld. Enkele jaren geleden is het château volledig gerenoveerd. De wijngaarden zijn volledig hersteld en de productie gemoderniseerd.

Zoals gezegd, het portfolio van Purcari is zeer groot, maar we beperken ons vandaag tot 2 methode traditionelles.

Cuvée de Purcari van fetească albă Brut. Subtiele geuren van gele appel, honingraat, limoen, gele peer, boter,abrikoos, crème brulée, toast en wilde bloemen. De lange tweede gisting op fles zorgt voor een aanhoudende en fijne pareling en een elegante, droge, soepele en rijke smaak met de nodige complexiteit. 100% Fetească Albă uit: Moldavië, Stefan Voda. Tweede vergisting op fles, 18 maanden op fles.

Cuvée de Purcari Extra Brut van 60% chardonnay, 25% pinot blanc en 15% pinot noir. Een expressief bouquet van kweepeer, citrus, gele appel, limoen, abrikoos, pomelo, acacia, boter en versgebakken brood, gevolgd door frisse tonen in de droge, soepele smaak, evenals een subtiele mineraliteit en romigheid. Een zachte en aanhoudende mousse, tweede vergisting op fles, 18 maanden fleslagering. Moldavië, Stefan Voda.

De Cuvée’s de Purcari worden geïmporteerd door LFE, zijn verkrijgbaar in de de betere wijnhandel en gebotteld in een karakteristieke korte, breed uitlopende fles.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl