En nu: mousserend & Champagne | een paar suggesties

Tijdens de laatste dagen van het jaar draait alles in de Nederlandse wijnwereld om champagne. Immers dat éne glas champagne dat de Nederlanders per jaar drinken, wordt op de laatste dag van het jaar om middernacht gedronken. De 2,5 miljoen flessen die Nederland jaarlijks drinkt, worden bijna geheel in december geconsumeerd. Voor oudejaarsavond wordt er flink veel champagne ingeslagen, maar verdwijnt een groot deel in de gootsteen: 130.000 liter, oftewel 180.000 flessen. Eén op de drie Nederlanders nipt uit beleefdheid een glaasje mee, maar is eigenlijk niet zo gecharmeerd van het drankje. Een Brut champagne past ook niet bij een oliebol, geen wonder dat er zoveel in de spoelbak beland. Omdat het nu de tijd van het jaar is, een paar aanraders. Zowel champagne als anders mousserend.

Sommigen vielen daarbij op en die namen willen we u niet onthouden. De volfruitige rosé Pommery van importeur LFE bijvoorbeeld is verkrijgbaar bij o.a. Gall & Gall, de prijs is
€ 43,99 (€ 36,99 voor kaarthouders).  En kijk ook eens naar de kleine flesjes van Pommery, ideaal als je maar een paar glaasjes nodig hebt.

Bij Albert Heijn zijn  – het assortiment van AH bestaat uit 42 mousserende wijnen – de Crémants van Rodet verkrijgbaar. Crémants hebben een kortere opvoeding dan Champagnes en bevatten de druiven van de streek, wat in het geval van de Bourgogne dus ook chardonnay en pinot noir inhoudt. De witte en rosé Cremant van Rodet hebben verdieping en zijn rond en fruitig, er hangt een bescheiden prijskaartje van € 9,99 aan. Zoals gezegd, AH heeft nog veel meer.

Over bio gesproken. Bio dynamische wijnen worden steeds populairder en terecht, hoe minder bestrijdingsmiddelen hoe beter. De champagne is een van de lastigste gebieden om bio te werken. Het is een koude streek en kou leidt tot rot, die een boer met bestrijdingsmiddelen tegen moet gaan. Dus de boer die bio weet te werken, heeft een moeilijke klus. Erick de Sousa is zo’n wijnboer. Hij is één van de weinige bio-dynamische gecertificeerde champagne boeren. Zijn rosé champagne is een wegdroom wijn. Grotendeels gemaakt van chardonnay met maar 10% rode pinot noir druiven heeft de champagne een aangename diepgang met een vrolijke fruitigheid. Verkrijgbaar bij de zaken van Les Genereux

Dan de Champagne Serge Mathieu Brut Tradition van Leon Colaris Colaris Dit is een Blanc de Noirs en een aangename en soepele Champagne. Deze Blanc de Noirs is gemaakt van alleen pinot noir met een aangename dosage van onder de tien gram. Dat maakt de champagne veel toegankelijker. Een knisperfrisse citrus neus, in het palatum citrus en  tropisch fruit. Romig en rijk. Prijs is € 30,50.

Bij LaBaume verkooppunten wordt een uiterst smakelijke Crémant de Jura van Domaine de Savigny verkocht. Crémant de Jura heeft de 2e gisting op de fles gehad. Domaine de Savagny heeft 12 hectares in de Jura. Deze Crémant de Jura van Domaine de Savagny wordt van 100% chardonnay gemaakt en lag gedurende 36 maanden sur lattes, dat is twee keer zo lang als verplicht is bij een non-vintage in de Champagne. Deze Crémant is mineralig met zacht geel fruit, brioche en een ragfijne frisse afdronk. Klasse voor € 14,95.

Het advies: serveer mousserend niet te koud, zoals zo vaak wordt gedaan. Kou houdt iedere smaak uit het glas. Haal de fles uit de koelkast, open hem en laat het dan gerust een kwartiertje staan. De beloning volgt snel.  Op 1 januari smaakt het vaak veel beter dan om 12 uur op Oudejaar. Probeer het ook eens op een andere dag van het jaar?!

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl