Mousserende | Wijnen

De Ch zit in de maand. Links en rechts wordt de consument in deze donkere dagen voor kerst overspoeld met reclames en aanbevelingen voor mousserende wijnen en met name champagne. Van de grofweg 3,5 miljoen flessen champagne die Nederlanders jaarlijks drinken, wordt het overgrote deel in december genuttigd. Champagne heeft de naam, het terroir en de appellation, maar er zijn nog meer bubbels. Er worden wereldwijd zo’n 2 miljard andere mousserende wijnen gemaakt. Albert Heijn stuurde een selectie van de mousserende wijnen uit het uitgebreide assortiment toe.

Hoe komt de mousse in de fles?

De méthode traditionnelle is kenmerkend voor de Champagnestreek. Tot 1994 heette dit proces methode champenoise, maar dat vond de Europese Unie te verwarrend met andere mousserende wijnen. Methode traditionelle betekent dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Bij de eerste gisting wordt de basiswijn gemaakt, vervolgens wordt aan deze basiswijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist toegevoegd, de zogenaamde liqueur de tirage. De wijn gaat opnieuw gisten en het koolzuurgas wat daarbij vrij komt, blijft in de fles en lost op de wijn leidend tot een prise de mousse. Champagne, Crémants en o.a. Cava worden zo gemaakt. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, doch met andere druivensoorten en kortere rijping op de lees.

De methode charmat of cuve close. Naamgever aan deze methode is Eugène Charmat. De wijn gaat in een drukbestendige tank en daarin vindt na toevoeging van gist en suiker de tweede gisting plaats. Prosecco, Sekt en Muscato d’Asti zijn de belangrijkste voorbeelden.

Dit zijn de belangrijkste methodes, maar er zijn nog meer. In de Limouxstreek bijvoorbeeld gaat de eerste gisting door, of begint opnieuw en het gist wordt niet verwijderd. Dat levert enigszins troebele wijnen op, de methode ancestrale voor o.a. Blanquette de Limoux en Clairette de Die.

De selectie:

iHola! Brut Cava Cava is dé mousserende wijn van Spanje en wordt op dezelfde manier gemaakt als in de Champagne met een tweede gisting op fles. De druiven zijn anders: macabeo, xarello en parellada. Een vrolijke en fruitige mousserende wijn die je vanaf het label groet. Hola is hallo op z’n Spaans. € 7,59

AH Excellent Champagne Duc de Laurence Albert Heijn heeft een groot aanbod van mousserende wijnen én onder AH Excellent een eigen champagne, een Premier Cru van de beter gelegen wijngaarden: Duc de Laurence. Serveer deze niet direct uit de koelkast, zet de fles een half uurtje eerder klaar. Loepzuiver, beendroog, maar niet té droog, wit fruit en elegant. Voor een premier cru champagne prachtig geprijsd. Deze champagne kun je zo een jaar bewaren, ik zou het wel weten.
€ 25,99 Vanaf 27 december € 19,49

Champagne Duc de Laurence rosé  De Duc de Laurence heeft een rosé zusje, er is niets verleidelijker dan een rosé champagne: easy, fruitig en zeer toegankelijk. Deze rosé champagne is droog, een echt aperitief: € 25,99 Vanaf 27 december € 19,49

AH Excellent Selectie Prosecco  In de Excellent Selectie zitten de beste producten van Albert Heijn, zo ook bij deze prosecco. Fris, fruitig en droog. Heerlijke bubbel voor bij de ontbijtbrunch. Brut is de droogste versie in Prosecco (extra dry is namelijk het zoetste, dus pas op!), een mousserende wijn verder wordt gekenmerkt door fruitigheid. € 7,99

Arthur Metz Cremant d’Alsace Brut Bio Crémant suit de Elzas zijn populair. Zo ook deze Arthur Metz van een van de grootste Crémant producenten. Het is een blend van auxerrois, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, riesling en heeft een heel licht en aangenaam zoetje naast het vele witte fruit. Met deze crémant maak je iedereen blij! Ook  nog eens gemaakt van biologische druiven. € 12,99

Diane de Frion Champagne Brut Vanaf 27 december staat deze Champagne voor op de bonusfolder en dan is deze nog veel goedkoper dan € 17,29 Goedkopere champagnes zitten vaak wat hoger in de zuren, en dat is gecombineerd met oliebollen geen fijn idee. Gooi er een scheutje likeur bij, dan is het echt genieten! € 18,99

Krone MCC Brut Vintage Rosé  is een Zuid-Afrikaanse mousserende wijn gemaakt zoals champagne. Vrolijk rood fruit, sappig, tintelend op de tong. Een MCC – Methode Cap Classique, zo noemen ze in Zuid-Afrika methode traditionelle – om van blijdschap van in de lucht te springen. € 9,99

Champagne Pommery Noir Brut  Pommery uit Reims is gesticht in 1836. Klein begonnen door Louis Alexandre Pommery met een jaarproductie van minder dan 100.000 flessen. De onfortuinlijke Louis stierf kort na zijn huwelijk met de twintigjarige Madame Pommery (1819-1890). Zij maakte het bedrijf groot; de productie steeg onder haar bewind naar 2 miljoen flessen per jaar. Pommery maakt véél champagnes. Als champagnestijl zijn de wijnen van Pommery fijn, licht en delicaat. De Pommery Noir Brut vind je nu bij AH, gemaakt van chardonnay, pinot meunier en pinot noir. Het is een zachte romige champagne. Genieten! € 40,99

Rodet Crémant de Bourgogne   Crémants zijn een heerlijk betaalbaar alternatief voor de liefhebbers van de methode traditionelle. Mousserende wijnen die net zoals champagne een tweede vergisting op fles krijgen. De streek die achter crémant staat, zoals in dit geval Bourgogne, geeft de gebruikte druiven aan. In de Bourgogne chardonnay. Prachtige prijs-kwaliteit verhouding € 11,99

 

Een zalige december gewenst!

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl