Pareltje uit de Loire | Le Clos Galerne

Bij de Loire denken de meeste mensen aan vakantie, kastelen en water in de vorm van zee of rivier. Maar de Loirestreek is ook één van Frankrijks grootste wijngebieden en het meest uitgestrekte. De Loire-rivier is maar liefst 1000 km lang, het wijngebied telt 63 appellations en zo’n 57.000 hectares aan wijngaarden. Ter vergelijking: Bordeaux heeft 100.000 ha en 65 appellations en Bourgogne heeft 30.000 ha en 84 appellations. Die 63 appellations van de Loire lopen vanaf Muscadet – het dichtst bij de Atlantische oceaan – tot tegen de Bourgogne en verder naar het zuiden: het minder bekende Saint Pourçain ligt daar. En het is allemaal Loire.

Er komen veel verschillende soorten wijn uit de Loire. Van dun met hoge zuren naar knisperfris, van lieblich naar rijp.

En over een rijpe stijl in wijnen hebben we het hier.

Le Clos Galerne maakt prachtige wijnen uit onder andere Anjou en Savennières. Deze wijnen worden gemaakt van chenin blanc. De Loire is vooral bekend om zijn sauvignon blanc – Pouilly Fumé en Sancerre – en melon de Bourgogne (Muscadet), maar in het midden van het Loire gebied worden de wijnen gemaakt van chenin blanc. Aangezien de wijnen van Le Clos Galerne in kleine oplages gemaakt worden én zeer geliefd zijn, is er een kleine allocatie beschikbaar voor Nederland. Importeur De Monnik Dranken is enorm blij met deze pareltjes. En voor consumenten is het ook fantastisch nieuws dat deze mooie wijnen bij de betere wijnhandel te koop zijn. De wijnen zijn een Savannières en een Anjou Blanc.

Biologisch

Le Clos Galerne is een relatief jong wijngoed waar Myrtille en Cédric Bourez wijnboeren op 10 hectares lieu-dits in Savannières en Anjou. Le Clos Galerne maakt terroirwijnen, het werk gebeurt in de wijngaard met zo min mogelijk interventie. Sinds 2021 zijn de wijnen van Le Clos Galerne ook biologisch gecertificeerd. Het terroir bestaat uit schist, vulkanisch gesteente, zand en zandsteen. Galerne is de naam van een koude noordenwind in die streek, daarnaar is het huis genoemd

Savennières

Savennières telt slechts 150 hectare en ligt op de rechteroever van de Loire vlakbij Angers. Door de schist in het terroir rijpt de chenin blanc hier heel goed. De wijnen van Savannières worden alleen maar beter naarmate ze ouder worden, de complexiteit en mineraliteit nemen dan toe. De wijnstokken van Le Clos Galerne in Savannières liggen op het zuidwesten op vier prachtige hellingen met de koppetjes in de zon.

Voor de vinificatie van Le Clos Galerne Savennières gebruiken ze inheemse gist. De jonge wijn rijpt 11 maanden op barriques. De wijn kan goed ouderen, dus wegleggen is tot zeker acht jaar mogelijk. Drink je de Savennières jong, dan doet zuurstof deze witte wijn goed. Karafferen of een paar uur van tevoren de fles openen. Zo komen de aroma’s beter tot hun recht en toont de wijn zijn complexiteit. Het is een wijn met mineraliteit en zachtheid door de houtopvoeding. Door de fijnen zuren is de wijn doordrinkbaar en absoluut niet log.

Anjou Blanc

Anjou is vooral bekend door de rosé, maar Anjou heeft meer te bieden. Mousserende wijnen, witte wijnen van droog tot moelleux en rode wijnen. De Moulin Brûlé van le Clos Galerne komt uit het westelijke deel van Anjou, wat door het donkere terroir Anjou Noir wordt genoemd.

Le Clos Galerne Moulin Brûlé- Anjou Blanc

Deze 100% chenin blanc komt van 15 jaar oude wijnstokken. Myrtille en Cedric gebruiken ook hier inheemse gisten. De jonge wijn rijpt 11 maanden op grote foeders, daardoor is de invloed van hout minder. Fris en fruitig van geur, veel structuur met room en nectarine. Ook deze wijn kan ouderen – als je het weet op te brengen. Als je de wijn nu drinkt, karafferen (of vooraf openen) doet de wijn goed.

De prijs van de  Anjou blanc  is €40,– en de Savannières kost € 30,–. Geen geringe bedragen, maar je haalt prachtige chenin blancs uit het mooie Loire gebied in huis. Wijnen waar je nog jaren over praat. De wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Voor een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl , en dan hoor je snel waar een winkel zit.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl