Napa Valley | Hourglass Estate

Jeff Smith is de oprichter van Hourglass, een winery in Napa. Hij heeft uitgesproken ideeën over wijnbouw én hij is een vrijbuiter. Die twee zaken komen samen bij Hourglass. Hij liep als jonge kerel stage bij Schramsberg en Mondavi, Amerikaanse wijnbedrijven die Europese wineries naar de kroon staken. Dat sprak hem enorm aan. Om in zijn termen te blijven What balls it took! Bij Mondavi zou hij leren hoe belangrijk het is om een ​​sterke visie te ontwikkelen. Terwijl hij eigenlijk muzikant wilde worden toen hij begin twintig was, had hij een bijbaantje bij de Robert Mondavi Winery.

Bij Mondavi was het een open sfeer. Hij kon met iedereen praten, van wijnbouwer tot secretaresse en alle finesses van wijn maken en een winery leiden werden zo duidelijk. Het idee om te concurreren met Europese wijnbedrijven met de geografische beperkingen van Napa – veel kleiner, ander terroir etc. – triggerde hem.

Met die unieke Californische nazomer kun je bijvoorbeeld druiven langer laten rijpen. Wat zou er gebeuren? Tot die tijd was daar geen sprake van. Een nieuwe generatie wijnmakers in Napa verlegde zo grenzen. Er kwam een nieuwe visie op Napa en Jeff Smith wilde er deel van uitmaken. Dit was in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen werd wijn maken een duidelijke keuze voor Jeff Smith.

Jeff kocht eind jaren tachtig Hourglass. Hourglass Estate is niet heel groot. Vanwege de unieke ligging aan de rand van Napa Valley geniet het Estate van een koele middagbries. In 2006 kocht Jeff – met partners – het Blueline Estate erbij, een warmere plek in vergelijking met Hourglass. Hij begon met dezelfde landbouw- en wijnbereidingstechnieken wat leidde tot zeer intense wijnen. ‘I like vitality in wine.  Edgy acids in relation to richness create a tensional yin/yang that brings the palate alive, expresses drama, provides layers of complexity and contributes a red fruit characteristic against the black fruits of a higher pH.’ Bij de bosbranden van 2020 is het Bleuline Estate verwoest, gelukkig is de wederopbouw bijna voltooid.

Niet alleen wijn was een aandachtspunt, Jeff en zijn vrouw Carolyne lieten de winery bouwen door architect Olle Lundberg die voor een ontwerp koos dat opging in de bergen. Anders dan de meeste wineries in Napa die kiezen voor een Europees uiterlijk als een Toscaanse villa of een Bordelaise kasteel-look. Jeff is daarnaast zijn muziekliefde trouw gebleven. Ieder jaar is er een muziek en wijnfestival op het terrein: Wijn en Muziek Hourglass Mabon

Resumerend: Hourglass bestaat dus uit twee wineries, maakt diverse estate wijnen en heeft een duidelijke visie. De wijnen worden hogelijk geprezen door wijncritics als Robert Parker en horen bij de top van Napa.

Best of Wines Hourglass heeft diverse wijnen van Hourglass in het portfolio. Wijnen met een hoog smaakprofiel, kracht en intensiteit. Precies zoals Jeff Smith het wil. Ondergetekende proefde de Bleuline Merlot 2019.

De Merlot Blueline Estate 2019 is een blend van 82% merlot, 11% cabernet sauvignon, 5% malbec en 2% cabernet franc. Donkerrode wijn met uitbundige geuren van bramen, bosbessen en pruimen plus hints van mokka en lavendel met een vleugje truffels en zoethout. Vol, rijk en zwoel, met een zijdezachte structuur en zachte zuren en een zwoele finish. Dit is een wijn in de categorie Fasten your seatbelts met 14,5 alcohol wat verder overigens niet opvalt, maar je moet het wel weten als je het gaat drinken.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl