Recensie | Wijngids Frankrijk

Sander de Vaan – een relatief onbekende, maar zeer actieve wijnschrijver – komt in deze zomermaanden met de Wijngids Frankrijk, een tour de vin et vigneron door alle wijnstreken. Frankrijk is natuurlijk het bekendste en grootste wijnland ter wereld.  De Vaan is lid van de Circle of Wine Writers en publiceerde eerder al de Wijngids Spanje en de Wijngids Duitsland en hij pakt het planmatig aan. Het boek behandelt systematisch alle dertien wijnstreken en aan het begin staat een verklarende woordenlijst, altijd handig met alle afkortingen en technische termen. De opzet: eerst een inleiding van de regio door de auteur, dan vragen aan een expert en vervolgens worden een aantal wineries al interviewend in het zonnetje gezet. De experts – Gert Crum over Champagne, Cees van Casteren MW over Beaujolais, Fred Nijhuis over Corsica, Lars Daniëls over de Rhône, Benjamin Roelfs over Elzas, Job de Swart MW over Languedoc-Roussillon, Xavier Kat over Bordeaux – zijn collega’s van De Vaan en ondertekende, de vragen zijn per email gesteld. Van Hubrecht Duijker is met permissie een aantal alinea’s over de Provence overgenomen.

Structuur doet een wijngids goed, want je weet wat je kunt verwachten. De meeste wijnen die aan bod komen worden in Nederland verkocht of de wijnhuizen zijn anderszins opzienbarend – een Japanner in Bordeaux, een Nederlandse in de Languedoc etc.

Een aantal dingen vielen op. Hij plaatst Frankrijk qua wijngaardoppervlak op de derde plaats na Spanje en China. Dit is arbitrair. Frankrijk, Spanje en Italië wisselen stuivertje als het gaat om het feit om wie het grootste wijnland is. Dan heb je ook nog het verschil in oppervlak, waarde en volume. China is een ander verhaal. Er wordt wijn gemaakt, zoveel is duidelijk. Cijfers over het aantal hectares worden geleverd door China zelf. Als China daadwerkelijk een miljoen hectares zou hebben of in ieder geval meer dan Frankrijk, zou de markt overspoeld worden door Chinese wijnen en dat is nog geenszins het geval. En Chinezen zijn zelf geen echte wijndrinkers, dus waar blijven al die wijnen dan. Volgens sommige Masters of Wine heeft China maar 100.000 hectare, ongeveer net zoveel als Bordeaux.

Bij de wijnstreek Champagne komt een glasbedrijf aan bod dat glazen maakt die eerst uitlopen als een normaal wijnglas en dan weer nauwer worden. De pagina erna staat dan weer een foto van champagne Roederer met de ouderwetse flutes, terwijl ook Roederer inmiddels zijn champagnes schenkt in het nieuwe champagne glas.

Chateauneuf-du-Pape wordt behandeld bij de zuidelijke Rhône. Wat onvermeld blijft in het boek, of het is niet opgevallen, is dat bij deze multiblend de druivensoorten verschillend worden opgevoed. De grenache op betonnen cuves, de syrah op barriques en deze twee zijn de belangrijkste druiven. Deze opvoeding in combinatie met de diverse terroirs in Chateauneuf-du-Pape, is er verantwoordelijk voor dat er zoveel verschillende stijlen zijn. Bij de witte wijnen uit deze streek wordt gesteld dat deze fris en floraal zijn. De meeste zijn daarentegen rond, zacht, complex en met verdieping en ouderdomspotentieel.

Er valt altijd wel iets te zeuren en een wijnprofessional leest anders dan een consument. Resumerend: Het is een leuk, informatief en vlotlezend wijnboek waar velen plezier aan zullen beleven.

Charlotte van Zummeren

Wijngids Frankrijk
Sander de Vaan
€ 26,95

 


Rubriek(en):
Recensies
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl