Napa Valley | Ink Grade

Ink Grade Estate wijngaarden liggen tegen Howell Mountain aan en hebben een uitzicht dat voor de meeste mensen in de Napa Valley – daarbuiten – onbekend is. Het ligt tussen dichtbeboste dennen en sequoia-bomen in de noordoostelijke hoek van de Howell Mountain AVA met een overweldigend uitzicht op het oosten. Deze wijngaard op de berghelling is geheel in terrassen aangelegd vanwege de extreme helling. De wijngaard ligt op vulkanische gronden. Bij Ink Grade Estate kijk je in een ongelofelijke diepte en dat is erg spannend. De eerste wijnstokken werden hier al in 1973 aangeplant.

Biodynamisch

Ruig terrein, weelderige bladgroen en loslopende dieren in het wild. Dit is geen gewone wijngaard, dit is Ink Grade. Het Estate op Howell Mountain, ooit eigendom van Napa Valley-legende Theron Ink, beslaat honderden wilde hectare, geplant om het ecosysteem dat hier al eeuwenlang bloeit, te voeden in plaats van te verstoren. Eigenaar Gaylon Lawrence verwierf Ink Grade in 2018 als onderdeel van de aankoop van Heitz Cellars. Het landgoed is ongeveer 800 hectare groot, waarvan 220 hectare beplant met wijnstokken, waaronder cabernet sauvignon, merlot, zinfandel, syrah, Petite sirah, viognier en sauvignon blanc. En er zijn nog twee bijzondere rassen voor Napa Valley, vooral op Howell Mountain: carignan en mourvèdre. De wijngaarden liggen op grote hoogte, tot wel 800 meter hoogte tegen vulkanische gebergte aan. De wijnstokken zijn biologisch gecertificeerd en worden biologisch-dynamisch verbouwd. Dit is de grootste Demeter-gecertificeerde biodynamische ranch in Napa Valley. Als er ooit een plek was die een gevoel van eerbied uitstraalde, dan is Ink Grade zo’n plek.

De wijnen

Wijnmaker Matt Taylor zegt er zelf het volgende over: ‘Het kost tijd om de taal van het land te leren. Om te luisteren naar wat een plek te zeggen heeft, over wat het is en wat het zal geven. Hier op Howell Mountain heerst een wilde zuiverheid en een rauwe spanning die al onze zintuigen prikkelt. Bij Ink Grade is het onze bedoeling om deze spanning te behouden. Om de ongetemde aard vast te leggen. Het produceren van wijnen die zowel puur als complex zijn, elegant en robuust, gedurfd en diepgaand. Om dit te doen is geduld en aanwezigheid nodig. Luisteren en aandacht. Luisteren is een kunst. Dit is onze kunst. Dit is inktkwaliteit.’

De Ink Grade-wijnen zijn gemaakt om zowel rijk als fris te zijn. Elke wijn is gelabeld met een afbeelding van een schilderij gemaakt door verschillende bekende kunstenaars. En sommige van deze originele stukken worden tentoongesteld op het Estate.

Winebusiness.nl proefde de sauvignon blanc en de Andesol. Best of Wines  heeft deze bijzondere wijnen van dit bijzondere tophuis in het assortiment.

Sauvignon blanc groeit op het laagste deel van het Ink Grade Estate. De  Ink Grade Howell Mountain Napa Valley Sauvignon Blanc biedt fijne zuren, citrusbloesem en kamperfoelie. Deze wijn wordt voornamelijk gefermenteerd in betonnen vaten en ondergaat een volledige malolactische gisting. De smaak is romig en rond met een bijna zoutachtige textuur citroen en limoen, grapefruit en een vleugje abrikoos. De wijn heeft iets romigs en is ook lichtoixidatief. Het is niet een standaard sauvignon blanc. Zeer complex, erg goed! De afbeelding op deze fles is van kleurrijke Oost-Indische kers, van een schilderij van Ellen Fisher uit 1865.

Andesol is een blend van 80% zinfandel en 20% Cabernet Sauvignon. Deze blend is ieder jaar anders. De smaak is uitgebalanceerd met fruit, fijne zuren en een soepele structuur met pruimen, gemalen peperkorrels en kruiden. Andesol is een stevige jongen, maar zeer doordrinkbaar. Het etiket voor deze wijn is een klein gedeelte van een Thomas Hill-schilderij van Yosemite uit 1844.

Het zijn geen goedkope wijnen, maar gezien het werk er verricht moet worden om dit soort wijnen te maken, is dat niet verwonderlijk. Respectievelijk € 60 en € 80 Euro, maar dan heb je echt iets bijzonders in huis.

ChvZ

 

 


Rubriek(en):
Geen categorie

Gerelateerde berichten


Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl