Nederburg

Cellar Master Andrea Freeborough van Nederburg was in het land en dat liet Oud Reuchlin & Boelen niet ongemerkt voorbij gaan. In het Amsterdamse Jordaan restaurant Daalder werd voor een klein groepje journaille een lunch georganiseerd. Voor de goede orde: cellar master is hetzelfde als wijnmaker. Het wijnhuis Nederburg heeft een Hollandse historie, het is al 1791 opgericht door Philippus Wolvaart.

Op dit moment wordt het wijnhuis gerund door de Roemeense keldermeester Razvan Macici, bijgestaan door Elunda Basson voor de rode wijnen en Andrea Freeborough dus, zij is in eerste instantie verantwoordelijk voor de witte wijnen.

Nederland is onderdeel van de Zuid Afrikaanse Distell Group Limited, een enorm conglomeraat met ontelbare wijn- en spirits merken. Nedelburg valt hieronder, maar bijvoorbeeld ook Fleur du Cap. Het motto van het wijnhuis Nederburg is ‘vooruitgang in traditie’ en dat vat het beleid goed samen.

Het wijnhuis Nederburg is het grootste en meest bekroonde wijnmerk van Zuid-Afrika en de wijnen zijn te vinden bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Deze supermarkt voert de Winemasterlijn. Nederburg maakt verschillende lijnen zoals de eerder genoemde Winemaster, maar bijvoorbeeld ook Private bin, Anchorman, Airhawk en Ingenuity. Stuk voor stuk ook weer bekroonde wijnen.

Andrea Freeborough laat, samen met twee afgevaardigden van Oud Reuchlin en Boelen, twee ranges proeven. Van de Manor serie komt de sauvignon blanc 2015 , chardonnay 2014, chenin blanc 2015, shiraz 2013 en cabernet sauvignon 2014 ter tafel. In deze serie komt het terughoudende beleid mooi tot uitdrukking. De sauvignon is met nadruk niet te stuivend gemaakt, de chenin is minder expressief dan gebruikelijk, terwijl de kort gelagerde chardonnay juist weer aangenaam fris is. De shiraz is vol en fruitig en de cabernet sauvignon zeer toegankelijk voor zijn jonge jaren. Deze lijn wordt alleen in restaurants gevoerd en de prijs zal daar rond de twintig, vijfentwintig Euro liggen.

Hierna komen wijnen uit de serie ‘honouring our winemakers’ : 3 witte en 2 rode wijnen die in de restaurants rond de vijftig Euro zullen gaan kosten. Kwalitatief hogere wijnen en dat is te proeven. De licht vettige The Anchorman chenin blanc 2014 laat veel tropisch fruit en een diepgang die erbij past. The Young Airhawk sauvignon blanc 2012 is hier wel licht stuivend met citrustonen. Deze wijn is af, een mooie sauvignon blanc. The Beautiful Lady Gewurztraminer 2014 danst het glas uit. Zo’n aromatische wijn kan het beste worden ingezet bij pittig eten. Tot slot nog twee blends: The Motorcycle Marvel 2013 met grenache, mourbèdre, shiraz en carignan. Een ronde, volle, krachtige wijn, wel met fijne tannines. De Bordeaux blend The Brewmaster 2011 tenslotte is met de cassis, cederhout en vanilletonen een krachtige representant. Al de wijnen hebben hoge alcoholpercentages, de laatste twee zelfs boven de 14,5%. Toch is dit niet storend. Nederburg houdt de naam hoog, een mooi huis.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl