Top Chardonnay uit Nieuw-Zeeland | Kumeu River Wines

Wijnhandel Colaris heeft een bijzonder juweeltje in het portfolio: Kumeu River Wines. Deze winery van de familie Brajkovich maakt – single vineyard – chardonnays op topniveau. Ook bijzonder voor de nieuwe wereld. Bij chardonnay zijn zuren onmisbaar, anders wordt het snel een wat logge wijn. In de Bourgogne zit je dan meestal wel goed, maar nu ook in Nieuw-Zeeland. Dat blijkt niet alleen uit de zeer hoge waarderingen in de internationale wijnpers, maar ook uit het ongekende succes van Kumeu River in toprestaurants als De Librije***, The Jane**, De Treeswijkhoeve** en Zarzo*.

The Judgement of London

Het is een beproefd recept onder de wijnpers om nieuwe wijnen te proeven in een blindproeverij met bekende toppers. In 2014 organiseerde Farr Vintners, de sjieke Engelse importeur van Kumeu River en verdeler van vele topwijnen uit de Bourgogne, een soortgelijke blindproeverij. In het proefpanel zat werkelijk iedereen die er in de Engelse wijnjournalistiek toe doet en op tafel stonden de wijnen van Kumeu River naast de top uit de Bourgogne. In drie van de vier flights kwam een wijn van Kumeu River als beste uit de bus en in de vierde flight eindigde hun wijn op een gedeelde eerste plaats. Wat de proeverij bevestigde was dat Kumeu River moet worden gerekend tot ‘s werelds beste chardonnay producenten.

De familie Brajkovich

In Nieuw-Zeeland zijn veel wijnpioniers van Kroatische afkomst, zoals de inmiddels met pensioen gegane Sir George Fistonich van Villa Maria. Zo ook de familie Brajkovich. In 1937 emigreerden zij naar Nieuw-Zeeland in de regio Auckland en kocht in 1944 een stuk land met een kleine wijngaard. Het waren de kinderen van Maté en Melba die in de jaren tachtig besloten om de koers van het domein te veranderen. Na een bezoek aan de Bourgogne was zoon Michael ervan overtuigd geraakt dat chardonnay de specialiteit van het huis moest worden. De naam van het domein werd gewijzigd in Kumeu River Wines en de eerste chardonnays geïnspireerd op de Bourgogne werden op de markt gebracht en werden snel een groot succes. Van Jancis Robinson tot James Suckling en van Tim Atkin tot  Bob Campbell, iedereen is gek van de wijnen van Kumeu River.

Michael, Nieuw-Zeeland’s eerste Master of Wine mind you!, maakt de wijnen. Broer Milan beheert de wijngaarden en broer Paul en zus Marijana doen marketing en export. Moeder Melba is ook nog betrokken.

6 top chardonnays

Het portfolio van Kumeu River omvat zes Chardonnays. De  Village Chardonnay opent het bal en is een strakzachte topper. Daarboven komt de chique Estate Chardonnay met mineraliteit en een licht botertje en daar weer boven komen de single vineyard wijnen: Rays Road – uit Hawkes Bay: strak, fris en mineralig, maar onmiskenbaar een chardonnay- , Coddington – romig en rond, met rijpe perzik, citrusfruit, toast en noten. Deze is oplegbaar, Hunting Hill – toast, concentratie, lengte en diepgang. Zuiver en zacht. De icoonwijn en ode aan vader Brajkovichis   Maté’s Vineyard: deze komt van de oudste wijngaard van het domein die de naam van de overleden vader draagt, Maté. Geconcentreerd, complex, rijk en romig.

Alle wijnen hebben een schroefdop.

De prijs varieert van € 13,95 voor de instap tot € 51,50 voor Maté Vineyard en de wijnen zijn iedere cent waard. Absolute top!

Charlotte van Zummeren

Nota bene: Kumeu River maakt ook nog een pinot gris.

Colarid Kumeu River

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl