NL winnaarslunch Copa Jerez @PodiumonderdeDom

Afgelopen juni won het Nederlandse team de internationale Copa Jerez in de sherryhoofdstad Jerez. Dat deden ze met mooie gerechtjes onder het motto van chefkok Mazairac ‘eenvoud is al complex genoeg’. Ze versloegen daarbij ook nog eens het Spaanse team op eigen bodem. Geen geringe prestatie. Op deze dag wordt de vaderlandse wijnpers de winnende lunch aangeboden. Chef Mazairac licht toe ‘we hebben maandenlang sherry’s geproefd. Alles wat er in Nederland te krijgen is. Toen was het zoeken naar de juiste combinaties en daar zijn we wonderwel in geslaagd’. Wijn|spijs met alle varianten van sherry, dat is de Copa Jerez. Vader van de Copa Jerez – zelf spreekt hij over grootvader – is Jan van Lissum. Deze keer kreeg hij de kans om in de internationale jury te zetten. ‘Ik kan daardoor het NL team niet meer ondersteunen, maar het was een prachtige ervaring’. De andere juryleden waren meteen gecharmeerd van de culinaire creaties van het Nederlandse team en uiteindelijk waren ze gewoon de beste. Van Lissum mocht de prijs uitreiken en keek daarbij expres niet naar de kant van het Nederlandse team die waarschijnlijk al niet meer hoopte. De uitslag deed Leon Mazairac en de fotogenieke sommelier Goos van den berg volledig aan uit hun dak gaan.

De gerechtjes die de pers deze dag proeft met Manzanilla, Oloroso en PX zijn dan ook subliem in de combinatie met de wijnen. Een warme en koude oester met olijf, bliksardine en ubericovet, pittig konijn met Hindoestaanse massala en welriekende Oudwijker Fiore met sherryreductie en ijs van eekhoorntjesbrood. Het zilte bij de oester met manzanilla, het pittige konijn bij de Oloroso en kaas|ijs bij de PX. Het viel allemaal op zijn plek. En dan waren er ook nog een paar prachtige amuses.

Mazairac en Van den Berg zijn gek geworden op de Jerez streek en zo heb je er dus ook gelijk twee ambassadeurs bij. Dat is waarom de Copa Jerez gaat. Jerez is een heel klein wijngebied – wel met hoge opbrengsten – en daarmee moet de hele wereld het doen. Een wonderschoon product met een wijngeschiedenis die niet verloren mag gaan. Met Leon Mazairac, Goos van den berg en Jan van Lissum hoeven we ons daar voorlopig in Nederland geen zorgen over de maken.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl