Alvi’s Drift @Bord’Eau

Alvi en Junel van der Merwe waren in Nederland en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Joke Holster van De Monnik Dranken nam het echtpaar een week mee op sleeptouw om ze kennis te laten maken met slijters/verkopers en journalisten. En zo zijn ze deze dag in restaurant Bord’Eau beland, wat ook weer een leuke bestemming is. We hebben het hier over het wijnhuis Alvi’s Drift. Alvi is een afkorting voor Albertus Viljoen en hoewel Viljoen in Zuid-Afrika een achternaam is, is het in deze familie de tweede voornaam. De Alvi van vandaag is de derde generatie, maar het begon met de eerste Alvi in 1928. Albertus Viljoen van de Merwe boerde in Worcester op zo’n twee uur rijden van Kaapstad.

Het was zijn missie het gebied aan de andere zijnde van de rivier toegankelijk te maken. In 1928 bouwde hij een drift – Afrikaans voor brug –  die de Breede Rivier oversteekt bij Alfalfa.  Zo werd het stuk land bij Alfalfa makkelijker bereikbaar. De huidige generatie gaat vanaf 2010 wijnen bottelen onder de eigen naam en eert hun grootvader door de wijnen Alvi’s Drift te noemen.

Het familiebedrijf dat sinds 1928 bestaat maakt een drietal ranges. Op het duizenden hectare tellende bezit van de familie van de Merwe – ook befaamd vanwege hun prijswinnende Feta en Cheddar – zijn 420 hectares met druiven aangeplant. Boeren doen ze ook nog steeds; ze hebben 4000 koeien en 200.000 kippen. Maar ook citrus- en perzikbomen. Qua wijn verbouwt Alvi’s Drift in totaal 19 cultivars. De wijngaarden liggen in het hart van de Breede Rivier Vallei in het district Worcester in de West-Kaap, Zuid-Afrika. Dit is het grootste wijn producerende district van Zuid-Afrika. Het kent vele bodemsoorten en microklimaten. Het overall klimaat is mediterraan, maar heeft ook landklimaatkenmerken met grote verschillen in dag- en nacht temperaturen. Door de Breede Rivier is er altijd water om te irrigeren (indien noodzakelijk). Dat is een voordeel van Worcester t.o.v. de rest van Zuid-Afrika waar wijnstokken waterstress kunnen hebben.

Geleerd echtpaar

Alvi is een afgestudeerd arts en heeft daarna oenologie gedaan en dat is te merken bij zijn uitleg over de diverse wijnen. De technische termen laat ik hier achterwege maar het varieerde van sulfiet behandeling tot ‘ion-exchange-machine’ om de PH-waarde te temperen. Zijn vrouw Junel is Cape Wine Master. Dat is een studie die 4 tot 10 jaar duurt, vergelijkbaar met Master of Wine. Junel geeft veel les, ook in Europa. Met z’n tweeën geven ze een uitputtende presentatie die alle vlakken dekt. Zowel scheikundig als met een helikopterview.

Voordat Alvi met zijn eigen wijn begon, deed hij research naar welke wijnen liefhebbers op zoek zijn. Dat resulteerde in de Signature serie. Dit zijn stuk voor stuk soepele doordrinkbare wijnen met een uitmuntende prijs/kwaliteit verhouding. Een frisse chenin, een bloemige viognier, een zacht boterige chardonnay, een stevig-fruitige cabernet sauvignon, een pittige shiraz en een fruitmandje van een pinotage. Véél wijn voor € 6,95 per fles.

Signature range
Chenin Blanc € 6,95
Viognier € 6,95
Chardonnay € 6,95
Cabernet Sauvignon € 6,95
Shiraz € 6,95
Pinotage € 6,95

Reserve range
CVC (Chenin – Viognier – Chardonnay) white blend € 12,95
Chardonnay € 12,95
Fusion Red € 14,95

Albertus Viljoen
Chenin Blanc € 24,95
Bismarck- red blend € 26,95

Icon
Verreaux – Pinotage € 31,95

Verkrijgbaar bij zelfstandige wijnhandel
Verkrijgbaar bij Mitra
Voor adressen: info@monnik-dranken.nl

Reserve Range: De CVC Reserve van chenin blanc, viognier en chardonnay is een complexe wijn met mooie zuren en de Fusion Red van CS, pinotage, shiraz en petit verdot is een feestje van cacao, sap en diepgang. Wel iets bij eten. De chardonnay is subtiel, vol en romig

De Albertus Viljoen wijnen zijn super premium, en met recht. De chenin is tropisch en heeft een zacht merkbare houtopvoeding. De Bismarck is een blend met 50% shiraz en verder cabernet sauvignon, pinotage en een klein beetje petit verdot. Een geconcentreerde stevige jongen met fruit en kracht.

De absolute topper is de Verreaux Pinotage. Deze intense sappige wijn veroorzaakt een smaakexplosie in de mond. Vurrukkulluk! Van 2013 zijn op dit moment nog maar een aantal dozen over. Rennen dus!

Baie dankie

Bij de lunch kwamen de CVC Reserve 2016, Albertus Viljoen 2014 en Verreaux Pinotage 2013 weer terug in het glas. Het team van Bord’Eau kookte daar fantastisch tegenaan met o.a. een salade van noordzeekrab, scheermessen met pernod en reerug gebakken in Lardo di Colonnata. Fantastisch eten, prachtige wijnen en aangenaam gezelschap van Alvi en Junel. Wat wil een mens nog meer? Nog meer Alvi’s Drift bijvoorbeeld!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl