P. de Bruijn Wijnkopers | Op naar de 250 jaar

Familiebedrijven vormen de kurk waar de economie op draait. Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers werkt bij een van de ruim 250.000 familiebedrijven. Naar verluidt zijn zij samen verantwoordelijk voor ongeveer 60% van het Bruto Nationaal Product. In de wijnwereld zijn we bekend met wineries die al tijden worden geleid door families zoals Torres, Symington en Mouton Rothschild. Maar ook in Nederland is er een oude zelfstandige wijnhandel, een bedrijf dat al zeven generaties lang in familiebezit is.

Oudste Nederlandse zelfstandige wijnhandel

Voor de oudste zelfstandige wijnhandel van het land, wat ook een familiebedrijf is, reizen we af naar Nijmegen. Aan de Bijleveldsingel in Nijmegen zit P. de Bruijn Wijnkopers. Dit bedrijf bestaat sinds 1772, dus bijna 250 jaar oud, en is al die jaren in familiebezit gebleven. De Bruijn wijnkopers is ook nog sinds 1952 hofleverancier. Eric de Bruijn wacht me op in een kamer waar we genoeg afstand kunnen houden. Het is coronatijd. ‘We zijn ook letterlijk hofleverancier, Prins Bernhard was bijvoorbeeld een groot liefhebber van het Bourgognehuis Louis Latour.

De vergaderkamer staat vol met prachtige flessen van mooie huizen. ‘In dit pand zitten we nu bijna 100 jaar.’ Zijn grootvader Arnold Leonard moet een zeer vooruitziende blik hebben gehad. Hij bouwde een prachtig pand op de groei, waardoor het nog steeds bijzonder bruikbaar is. Centraal gelegen in Nijmegen met grote oude kelders en voldoende parkeergelegenheid. Intussen zijn de kelders verder uitgebreid en gemoderniseerd. Eric leidt me rond door de imponerende dorstopwekkende wijnkelders met klinkende namen uit de Franse, Spaanse en Italiaanse wijnwereld. Het overgrote deel van de namen is Frans ‘Dat klopt, wij zullen altijd Frankrijk-specialist blijven, dat zit diep in ons DNA. Het is wel zo dat wij de afgelopen jaren veel energie hebben gestoken in het verder ontwikkelen van een portfolio met aandacht voor de overige klassieke Europese wijnlanden, denk aan Spanje, Italië en Duitsland. Op die manier kunnen we de markt nog beter bedienen. De reactie vanuit de markt is overwegend goed geweest; sommeliers, wijnschrijvers, onze particuliere klanten, eigenlijk is iedereen enthousiast over deze ontwikkeling.’

Het bedrijf is er trots op dat ze de Californische wijnen van Bernardus in het portfolio hebben; Pol Roger is een andere zeer gewaardeerde aanwinst.

Eric de Bruijn is een groot liefhebber van wijnen; in zijn wijnkelders voelt hij zich als kind in een snoepfabriek. ‘Ik raak hier nooit uitgekeken. Ik vind niets leuker dan het proeven van wijnen.’ Eric de Bruijn heeft de bijnaam ‘de neus’, hij is een geoefend proever.

Het valt inderdaad op dat de kelders modern geoutilleerd zijn, zodat de wijnen makkelijk in en uit het pand kunnen. ‘Dat is natuurlijk gewoon nodig en in de loop der tijd uitgebreid. Voor een goede bedrijfsvoering moet je alle facetten op de rit hebben, de logistiek is een belangrijke schakel. De meeste wijnen leveren we binnen 24 uur.’ Voor het kantoor aan de Bijleveldsingel staat een stellage met een grote foto van Marianne de Bruijn met een glas wijn in haar hand, daaronder de tekst; Drink minder, maar beter. ‘Dat is überhaupt de tendens en ook zeker in deze tijden. Marianne is van oorsprong Nederlandse, maar woonde en werkte als oenoloog in Bordeaux. Toen Eric stage liep bij bedrijven in de Franse winebusiness – zowel bij wijnproducenten als bedrijven die toeleveranciers zijn zoals makers van de barriques – ontmoetten ze elkaar, trouwden en kregen twee dochters. Sinds 2009 werkt Marianne bij De Bruijn en sinds 2017 zit zij in de directie. In datzelfde jaar belandde het bedrijf overigens weer in rustiger vaarwater; na een roerige periode heeft Eric alle aandelen van De Bruijn Wijnkopers in handen.

Eeuwenoud

In 1772 begon Stephan Petrus de Bruijn met P. de Bruijn Wijnkopers in Overlangel, destijds de overslagplaats voor Oost-Brabant, wat een groot voordeel was in die tijd. Zijn zoon Petrus zette het bedrijf voort, ook in Overlangel. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Leonardus Franciscus, die het bedrijf verhuisde naar Ravenstein. In 1880 volgde de overstap naar Nijmegen. Sinds 1924 huist De Bruijn aan de Bijleveldsingel.

Eric is de 7e generatie. ‘Wijn werd er bij ons thuis met de paplepel ingegoten. Ik was al vroeg geïnteresseerd. Na de middelbare school heb ik stages gelopen en mijn studie gevolgd in Frankrijk, waarna ik ben gaan werken bij Inbev. Na een paar jaar, toen mijn vader un peu fatigué was, ben ik in het bedrijf gekomen.

Horeca, particuliere en zakelijke wijnliefhebbers zijn het speelveld van De Bruijn Wijnkopers. Het bedrijf mag zich de Nederlandse topgastronomie tot zijn klantenkring rekenen zoals Inter Scaldes, Ciel Bleu en De Librije. ‘Je kunt met topwijnen een gezonde wijnhandel runnen. Het heeft alles te maken met de inkoop, het opleggen en het moment van in- en verkoop. Dan valt er genoeg mee te verdienen.’ Om die reden kijkt hij met zorg naar het uitstellen van de primeur-tasting in Bordeaux ‘Het moment van proeven is heel belangrijk en dat wordt nu een paar maanden later. De wijnen smaken dan gewoon anders.‘  Daarnaast levert de Bruijn ook veel aan bijvoorbeeld bars en bistro’s. ‘Naast topwijnen hebben we ook wijnen op instapniveau of van het middensegment. We werken graag met kleine producenten, bevlogen en gepassioneerde wijnmakers die met veel respect voor de natuur te werk gaan. Kwaliteit staat bij onze keuze altijd voorop.’

Wat vind je het minst leuk aan de winebusiness?Het leukste vind ik de internationale contacten, de bevlogenheid van onze producenten, zeker als het over hun filosofie gaat m.b.t. de wijnbouw. Mensen die er te veel over praten maar te weinig genieten, vind ik het minst leuk.

Is het een uitdaging om door deze coronatijd te komen? ‘Het zal inderdaad een enorme uitdaging worden, de sector heeft nu zoveel te verduren. We zullen het met elkaar moeten doen. Wij hebben er wel alle vertrouwen in dat het ons samen met onze relaties gaat lukken.

Dat hopen wij ook want De Bruijn Wijnkopers is een parel in de Nederlandse wijnwereld. Zoveel wijngeschiedenis, zo dichtbij.

 

Charlotte van Zummeren

Foto: De Bruijn Wijnkopers @FrankRuiter


Rubriek(en):
Interviews
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl