Pasqua Verona | Mooi van buiten & mooi van binnen

Het is maar enkelen gegeven om zowel prachtige wijn te maken als de flessen zo mooi te labelen en aan te kleden dat ze een lust voor het oog zijn. In het wijngebied Veneto, vlakbij Verona, zit een wijnbedrijf wat dit kan. Voluit is de naam: Pasqua Vigneti & Cantina Spa, Verona, Italia. Aangenaam kennis te maken!

Verona & Veneto

Je kunt zowel de naam Verona als Veneto gebruiken voor deze (wijn)streek. Pasqua zet in hun naam Verona en de wijnstreek heet Veneto. Maar wat maakt het uit als de wijnen maar heerlijk zijn, en dat zijn ze!

Veneto is een (wijn)regio in Noord-Italië, in wat ze ‘kap’ van de laars Italië noemen. De streek grenst aan veel andere landen, streken en wateren: Oostenrijk, Friuli-Venezia Giulia, Livenza, de Golf van Venetië (Adriatische Zee, Middellandse Zee), Emilia-Romagna, Lombardije en Trentino-Zuid-Tirol. De hoofdstad van Veneto is o la la Venetië.

Veneto kent een gevarieerd landschap met in het noorden hooggebergte en in het zuiden lage vlaktes. Rondom Verona, Vicenza, Treviso en Padua liggen glooiende groene hellingen en wijngronden. Veel mensen zullen Veneto kennen van het Gardameer, het grootste meer van Italië. In Veneto ligt het oostelijke deel van de Po-Vallei en in het noorden een deel van de Dolomieten, een van de meest mooie bergstreken van Europa en volgens sommigen zelfs van de wereld.

Wijn!

Veneto kent een mediterraan klimaat, zoals een groot deel van Italië. Dit betekent dat de streek gekenmerkt wordt door milde winters en lange, hete en droge zomers. Perfect klimaat voor wijn. Wist u dat de meeste mousserende wijnen uit Veneto komen: Prosecco heeft de wereld veroverd.

De belangrijkste en bekendste Italiaanse wijnen van de regio zijn Valpolicella, Amarone, Bardolino, Soave en Prosecco. De rode wijnen Valpolicella en Amarone, de witte Soava en natuurlijk de mousserende Prosecco.

Pasqua

Pasqua is een bedrijf uit 1925 en is dus al een kleine honderd jaar oud. Drie generaties hebben Pasqua sinds 1925 gemaakt tot een van de grootste of misschien wel de grootste in Veneto, door de selectie van goed gelegen wijngaarden en het kopen van de beste druiven op contractbasis. Pasqua maakt jaarlijks miljoenen flessen wijn. Traditie, innovatie, kwaliteit, onderzoek en passie zijn kernwoorden waar de familie zich aan vasthoudt en die al drie generaties worden doorgegeven. En ze laten zich inspireren door hun omgeving.

Zo is de Romeo en Juliet-range gebaseerd op Verona. Jawel, verliefde stelletjes gaan niet alleen naar Venetië. Romeo en Julia, weet u nog, het tragische liefdespaar van Shakespeare? Het vermeende huis en balkon van Julia in Verona is een toeristische trekpleister van jewelste voor verliefde stelletjes. Ook het graf van Julia en de kerk waar het huwelijk zou zijn ingezegend weten vele toeristen te vinden.

De wijnen

Pasqua maakt enorm veel wijnen. Onderaan dit artikel staat de link naar de Nederlandse importeur Oud, Reuchlin & Boelen. In Nederland zijn er ruim twintig wijnen te vinden van Pasqua. Van de smakelijke en toegankelijke Valpolicella tot een klassieke Soave. Pasqua heeft het allemaal.

En iedere wijn heeft zijn eigen kekke uiterlijk en presentatie. We noemen er hier vier:

Pasqua cabernet sauvignon LUI: Op het label staat een cognac-vat met een vogeltje erop. Links en recht naast het vat staat een tekst in het Italiaans. Waar gaat het om? De naam LUÍ is afkomstig van een vogeltje dat in de regio’s Cognac én Veneto leeft. Het gedicht op het label is Catullus II of Sparrow, the Special Delight of My Girl (Il passerotto di Lesbia) door Catullus. Deze wijn is van deels ingedroogde druiven van overwegend cabernet sauvignon aangevuld met corvina. De wijn rust 12 maanden op Franse eikenhouten vaten van Hennessy die 10 jaar lang gebruikt zijn voor de beste cognacs van Hennessy: XO, Napolon II en Paradis. Een wijn met veel structuur, kauwbaar bijna. Zwoel met vanille, Cognac en kruiden. Zijdezachte wijn. Een prijs-kwaliteit toppertje.

Pasqua Bianco Veneto Hey French, you could have made this, but you didn’t: De afsluiting is van gele wax en het label is een goed vormgegeven allegaartje. Het lijkt zo te zijn neergekliederd, maar er is goed over nagedacht. n in de naam ook een knipoog naar grote broer wijnland Frankrijk, want die hebben deze blend niet gemaakt. Bianco Veneteo uit Veneto is een blend van drie druivenrassen uit vier verschillende oogstjaren. Garganego geeft het aromatische karakter, pinot blanc de zachtheid en sauvignon blanc de fraîcheur. Deze wijn kan goed ouderen, als je het weet op te brengen deze fles in de kelder te leggen.  Met deze Superbianco wil producent Pasquade unieke eigenschappen van Soave laten zien. De druiven komen van verschillende plots van Mount Calvarina. De basaltbodem van vulkanische oorsprong zorgt voor de minerale tonen in deze rijke, aromatische wijn.

Pasqua Mai Dire Mai Valpolicella Superiore: Mai Dire Mai is Italiaans voor Zeg Nooit Nooit. Pasqua wilde het beste terroir voor hun wijnen en daar zijn zij naar lang zoeken in geslaagd. Dus zeg nooit nooit.  Val d’Illasi heeft aardige temperaturen en weinig regen. Op 350 meter legden Pasqua de Vigneti Monte Vegro aan, een wijngaard met de juiste ligging en het ideale klimaat. De Valpolicella Superiore heeft een verplichte lagering van 12 maanden, maar bij Pasqua lrijgt de wijn 18 maanden rust op Frans eiken. Het is een strakke en elegante wijn met aroma’s van donkere kersen, vijgen en een klein zoetje. Chique, wel iets bij eten.

Pasqua Amarone Mai Dir Mai: Amarone, gemaakt van ingedroogde druiven zodat de wijn heel geconcentreerd wordt, is natuurlijk het paradepaardje. Ook de druiven voor deze wijn komen van Vigneto Monte Vegro. Na een gisting van 40 dagen rijpt de jonge Amarone 24 maanden op nieuwe Franse barriques. De gezaghebbende Gambero Rosso kan deze wijn wel waarderen:3 rode glazen, de hoogst mogelijke score. Krachtig met 16,5%, maar zacht, strak en elegant. Intense aroma’s van bosvruchten, kersen, ceder, cacao, mokka, leder en een vleugje kruidnagel.

De wijnen van Pasque hebben kracht, het beste is om de rode wijnen voor consumptie een half uurtje in de koelkast te zetten.

Pasqua is verkrijgbaar bij de Horeca en de betere wijnhandel.

Belissimo!

Charlotte van Zummeren

ORB Pasqua


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl