Pepperkorn MW en Sutcliffe MW

Pepperkorn MW en Sutcliffe MW in Wenen

Veilingmeesters over ‘first growths’ in Palais Coburg

 

mws‘I have  52 years experience in tasting first growths’. Dit zegt David Pepperkorn MW in het tweede jaar van de cursus Fine and Rare Wine Specialist in Wenen. Een samenwerking tussen het super de luxe zes sterren hotel Palais Coburg van Peter Bühringer, het Institute van Masters of Wine  en de Austrian Wine and Marketing Board. Frank Smulders MW organiseert het programma en één onderdeel daarvan – over de snoepdoos van het gehele programma valt binnenkort nog meer te lezen – was de proeverij van ‘first growths’. Winebusiness.nl was erbij.

 

A Chat

Frank Smulders stelt de beide MW’s aan de cursisten voor en gaat dan een gesprek aan met David Pepperkorn MW en Serena Sutcliffe MW. Is er nu sprake van een hype in de verkoop van top Bordeaux’s of is dat al eerder gebeurd? David Pepperkorn MW heeft 52 jaar ervaring in Bordeaux en Serena Sutcliffe ongeveer veertig jaar. Pepperkorn, altijd werkzaam geweest in de ‘trade’ en Serena, werkzaam bij Sotheby, zijn een stel. Sinds 1975 doen ze samen alle proeverijen. Nieuw? ‘No, in 2010 presented Asia itself very strongly on the market and the same happened in 1970 when the USA got involved’. Ze zijn dus niet verbaasd. Wel waarschuwen ze bedrijven ‘don’t auction your wines to quickly’. Het veilen van wijnen is een vak apart, zo blijkt snel. Om te beginnen kun je de markt van Fine and Rare Wines niet manipuleren, flessen te snel op de markt brengen wordt afgestraft. Daarnaast is er nog steeds een sterke voorkeur voor klassiek Europa op veilingen, met de nadruk op Bordeaux, Bourgogne en de Rhône.

 

Frauduleuze flessen

Voor ‘fraudulous bottles’- plagiaten die nu her en der opduiken –  zijn Pepperkorn en Sutcliffe niet zo bang. ‘Great collections of wine have a track record. They don’t come out of nowhere’. Frank Smulders MW oppert nog het bestaan van kelders van mensen waar niemand van weet van heeft en waar juweeltjes liggen. Dat wordt niet ontkend door het echtpaar, maar ze blijven bij het feit ‘wines can be tracked’.

 

De tasting

Dit is zo’n tasting om de vingers bij af  te likken en het glas erbij. Ondergetekende zat naast docent Peppi Schüller MW, voorin de zaal zat de ingevlogen wijn-spijs docent Peter Klosse, en constateerde dat hij óók iedere slok doorslikte. Want wanneer krijg je nu de kans een 1990 Lafite Rothschild, een 1988 Mouton Rothschild, een 1986 Chateau Latour, een 1986 Chateau Margaux, een 1962 Haut Brion,een1981 Cheval Blanc en een 1962 d’Yguem te proeven. Niet vaak, zoveel moge duidelijk zijn. Dat geldt niet voor Pepperkorn en Sutcliffe. Vanaf het eerste glas komen de wisecracks. ‘the nose of a first growth is typical: intensity in the smell and the flavours’ en ‘In that year Lafite had less cabernet than now’ en ‘oh yes, Mouton died in in this year’ en daarna ‘more acidity in Mouton afterwards’. Ook: ‘a textbook top class Pauillac’. Namen van Chef de Caves en wijnmakers passeren de revue. Maurice Chevalier bij Lafite ‘he wants more cabernet’ en over Patrick Leon van Mouton Rothschild ‘he had a more classic approach’ .

firstgrowths

Chateau Latour 1986 brengt het stel op ‘nonsens about levels’. Het komt erop neer dat als een fles goed bewaard is het niet uitmaakt of er wat minder inzit ‘it says nothing about the quality’. Terwijl de Latour en Margaux geproefd worden wil Sutcliffe nog iets kwijt over kurken ‘wine couldn’t last longer than the cork’. Dat doet mij denken aan Biondi Santi in Toscane waar je de wijnen na tig jaar kunt laten herkurken, maar ‘no way’ dat ik deze toppers ga tegenspreken. Inderdaad ‘if the cellar conditions are right, recorking is not necessary’. Ja, de flessen van Biondi Santi die worden geherkurkt zijn inderdaad in privé bezit. En overigens loop je het risico dat als de fles niet goed is bewaard er een neutrale kurk op wordt gezet. Het huis trekt zijn handen er dan vanaf. Maar dit terzijde.

 

Over de 1962 Haut Brion merkt Sutcliffe op, die over het algemeen meer aan het woord is dan Pepperkorn, ‘it is not anyones taste, these old wines’. En ‘tones of an old fireplace, leather and an slight sweetness’. Pepperkorn voegt eraan toe ‘old wines need a bit of sweetness to make it nice’. Van dit type oude wijnen moet je houden, zoveel is duidelijk. De aroma’s zijn secundair en tertiair en het fruit is ver weg. Over de 1981 Cheval Blanc merkt Serena op ‘the cabernet franc was in that period very highly present’. En over de tegenwoordig hoge alcohol percentages ‘alcohol eats up the wine’.

 

Petje af

Het was een tasting om U tegen te zeggen met twee tasting toppers van de bovenste plank. Over de 1962 Chateau d’Yquem merkten Pepperkorn en Sutcliffe nog op ‘that the balance was from the whole bunch’. Sutcliffe’s definitie van fine and rare wines is overigens ‘wines that I like to drink but can’t afford’. Dan zijn deze cursisten blij met de missie van Palais Coburg eigenaar Pühringer die graag veel professionals laat kennismaken met de bijzondere wijnen van de wereld. Op de trap kom ik Serena nog tegen en dan zegt ze tegen me ‘don’t remember, wine is a friend for life’. Mijn pet is nog steeds af, wat een tasting, wat een toppers!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl