Barton & Guestier

Barton & Guestier en Quatorze Juillet

 

toastAf en toe valt er weer zo’n persbericht in de virtuele brievenbus wat eerst achteloos terzijde wordt gelegd en waar dan later een heel verhaal achter blijkt te zitten. Waar gaat het over? De Franse ambassadeur Pierre Ménat heeft op 5 juli persoonlijk de wijnen geselecteerd die op 14 juli bij de herdenking van de bestorming van de Bastille op het traditionele ‘quatorze-juillet-receptie’ worden geschonken. De keuze is daarbij gevallen op Barton & Guestier, zo sluit het persbericht af. Waarvan akte, denk je dan, om vervolgens door te gaan met deadlines te halen. Dan gaat het toch weer ergens kriebelen in het journalisten hoofd. Barton & Guestier, daar hebben we laatst een heel aantal wijnen van geproefd. Zeer toegankelijke, betaalbare wijnen. Wat is dit voor een bedrijf?

 

Thomas Barton is begonnen als ‘shipper’ in de Bordeaux, hij was een geëmigreerde Ier en de eerste shipper die wijnhuizen bezat. French Tom was zijn bijnaam en die naam staat nu tegenwoordig voor één van de vele ranges van deze producent. Kleinzoon Hugh Barton ging samenwerken met een Frans handelsman, Daniel Guestier. En voil’á,  het bedrijf Barton & Guestier is geboren in 1802. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een premium producent met de focus op AOC-en varietal wijnen van de belangrijkste wijnregio’s uit Frankrijk: Bordeaux, Loire, Bourgogne, Beaujolais, Rhône, Lanquedoc, Provence, Corsica en Gascogne. Ter plekke werkt B & G samen met ‘growers’ en een wijnmakersteam reist de locaties af. De stijl is immer soepel en sappig gericht op het internationale palet, maar met de karakteristieken van de streek. Barton & Guestier verkoopt jaarlijks 10 miljoen flessen in 130 landen. Sinds juli 2010 maakt Barton & Guestier onderdeel uit van groupe Castel, die op zijn beurt ook bepaald geen kleine jongen is.

 

Al deze feitjes even daargelaten: bij het proeven viel op dat de wijnen van Barton & Guestier hoge kwaliteit hebben, zeer soepel zijn en alles waar maken wat er wordt beloofd. Het bedrijf maakt werkelijk ‘tig ranges’, kijk gerust op www.barton-guestier.com Het zijn er teveel om op te noemen. Persoonlijke favoriet is de B & G Passeport Macon – Villages, Passeport Côtes du Rhône en de Reserve Chardonnay. Deze wijnen kosten zes, zeven en vijf Euro. Dat is niet veel geld voor veel wijn. En gewoon verkrijgbaar bij C1000 en JUMBO (vanaf week 35).

 

De Franse ambassadeur Ménat heeft het goed bekeken. Niet alleen serveert hij Frankrijks glorie – wijn – op quatorze julliet. In deze tijden van crisis presenteert hij goede wijnen voor weinig geld. Waarvoor werd de Bastille ook alweer bestormd?

 

Charlotte van Zummeren

 

Foto: Pierre Ménat en Andre Koopman van importeur LFE

 

http://www.barton-guestier.com/

http://www.groupelfe.com/

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl