Phebus @Kronenburg

In de aanloop van Prowein 2016 rent een wijnjournalist zich het schompes om alle wijnmakers te ontmoeten die op dit moment in Europa zijn. Deze donderdag doet Diane Joyaux Fabre Nederland aan en Joke Holster van Intercaves | Vos & Partners begeleidt haar op een rondtocht langs verkoopambassadeurs en journaille. Het Argentijnse verhaal van Hervé en Diane is namelijk bijzonder. Hervé was 25 jaar geleden negociant in Bordeaux en hij wilde terug naar hetgeen zijn familie was: het ferme beroep van wijnboer in bezit van wijngaarden.

Vanwege de hoge grond prijizen in Bordeaux was deze wens op dat moment – en nu al helemaal – niet meer te verwezenlijken. Op aanraden van een vriend ging hij eens kijken in Chili, maar daar kreeg Hervé geen feeling bij. In Argentinië, de volgende stop, proefde hij een 100 % malbec, in die tijd overigens een unicum. Het kwartje viel bij Hervé en de keuze was gemaakt. Hervé en Diane vestigden zich als eersten 24 jaar geleden in Luyan de Cuyo, nu hét malbec gebied in de wereld. In Bordeaux was malbec een blenddruif, en in Argentinië was dat niet anders. Hervé en Diane waren de eerste die daar verandering in aanbrachten met hun mono-cepages. Inmiddels werken er 80 mensen voor het echtpaar Fabre.

In Mendoza County beheren Hervé en Diane 80 hectares en in Patagonia – later aangeschaft – 100 ha waarvan er 60 met wijngaarden beplant zijn. Zijn dit ondernemers of niet? In Patagonië is er wel een winery, maar het bottelen gebeurt in Mendoza. Op de vraag of de logistiek in Argentinië nu beter is, antwoordt Diane gevat ‘as good as 24 years ago. Argentinië heeft als land te lijden gehad en de grote hoop is dat de huidige president daar verandering in weet aan te brengen.

Kronenburg Amstelveen

In het mooi gelegen en goed en modern ingerichte restaurant Kronenburg geeft Diane een masterclass aan een klein gezelschap ambassadeurs en journalisten. De kennis van Fabre is fabelachtig en tussen de regels door is enig dedain naar journaille in het algemeen te merken. Hoogte is nl. afhankelijk van de breedtegraad, zo betoogt zij, sommige journalisten gaan daar helemaal aan voorbij. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de ligging van de wijngaarden in de staart van Argentinië. Die is net zo laag als de pinguïns die daar rondlopen. Overigens hebben de wijnen uit Mendoza – van hoger terroir – wel héél veel balans, het hogere alcohol is niet te merken. Zoals Diane opmerkt ‘vraagt iemand ooit naar het alcoholgehalte van whisky of GT?’. Ze heeft gelijk natuurlijk. Het product moet goed zijn en daar gaat het om. Restaurant Kronenburg maakt een aantal bijzondere passende vleesgerechtjes bij de wijnen. Deze plek is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar de combinatie van ligging, interieur en cuisine is een aanbeveling waard.

De wijnen

De ranges zijn in Mendoza resp. de instapserie met zes monocepages – torrontés, chardonnay, malbec rosé, malbec, cabernet sauvignon en syrah gevolgd door Reservado met chardonnay, malbec, merlot en cabernet sauvignon én als toef op de taart de malbec Gran Reservado.

De Torrontés is opvallend in balans. Diana Fabre zegt hierover ‘the torrontès in Salta en surroundings is more exuburant and people expect sweet wine, but it is dry. Our torrontes has less exuburant aroma’s but a balanced palate’. Hiermee slaat Fabre de spijker op zijn kop. Iets wat ze overigens op wijntechnisch gebied vaker doet. De entrylevel wijnen zijn tot en met de cabernet sauvignon soepel, de rode Reservado’s hebben – afgezien van de chardonnay – een flinke biefstuk nodig en de Gran Reservado is zo geconcentreerd en tegelijkertijd fijn dat het een Argentijnse vin de meditation is. De consumentenprijs van deze wijn is slechts twintig Euro. Phebus Patagonia maakt een Reservado malbec en cabernet sauvignon. Hier merk je de koelere invloeden van de streek. De wijnen zijn wat lichter en frisser. Maar de malbec is hier wederom een superfijn product.

ProWEin

Enige dagen later drinken we een glas bij Diane Fabre op ProWein. Het is zo druk dat ze snakt naar het einde van de beurs. Diane Fabre is een wineprofessional pur sang. Intercaves | Vos & Partners hebben met Phebus een kanjer in huis gehaald.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl