Pomerol | Château Taillefer

De winter is een perfecte Bordeauxtijd. De strakke en elegante wijnen passen perfect bij het winterse weer en bijbehorende maaltijden. Vandaag reizen we af naar Pomerol, een van de vele appellations van Bordeaux. Naast de A.O.C. Bordeaux zijn er nog 56 andere Bordeaux appellations en dat is niet verwonderlijk voor een streek met ruim 100.000 hectare. Dat is net zoveel als geheel Duitsland.

Eén van die 57 appellations is Pomerol. Deze kleine wijnregio op de rechteroever kwam pas laat tot AOC-status, namelijk in 1936. Pomerol is de kleinste van de belangrijkste wijnregio’s van Bordeaux en beslaat een gebied van ongeveer drie bij vier kilometer, de oppervlakte is om precies te zijn 6,2 vierkante kilometer. Grote broer ook aan de rechterkant van de oever, Saint-Émilion, AOC is zeven keer zo groot. Ongeveer 140 producenten hebben 800 ha en maken ruim 4 miljoen flessen. Merlot en cabernet franc spelen de hoofdrol in Pomerol.

Pomerol is heel exclusief dus. De wijnen zijn ook kostbaar

Er zijn geen coöperaties en binnen de appellation zijn er ook geen verdere kwalificaties. Château Petrus wordt gezien als de top van het gebied.

Maar er is meer. Château Taillefer werd door Antoine Moueix aangekocht in 1923, maar het bestaat al sinds Lodewijk XV. In 1761 verscheen het kasteel Taillefer voor het eerst op de kaart. Nu is het château in feminiene handen. Sinds 1996 stond Cathérine en haar kinderen Antoine en Claire aan het roer, en vanaf 2013 is het Claire Moueix die de wijnen maakt en signeert. Haar man Cyril werkt ook in het bedrijf. Taillefer ligt ten zuiden van het plateau van Pomerol, met 13 ha is het één van de grootste producenten van Pomerol.  De naam Taillefer verwijst naar de ijzerhoudende steentjes in het terroir wat verder bestaat uit zand en klei.

Château Taillefer is een zeer elegante, strakke en krachtige Pomerol met veel zwart fruit, cacao en sap. Een derde van de wijn rijpt in nieuwe barriques, tweederde in barriques van een jaar oud.

Château Taillefer is een cadeautje op tafel, een volle en harmonieuze, intense en zwoele Pomerol. Frisse tonen maken deze wijn uiterst doordrinkbaar.

Claire Moueix maakt in het nabijgelegen Saint-Emilion, de grote broer van Pomerol, een Grand Cru Château Tauzinat l’Hermitage. Saint-Emilion kent wel meer kwalificaties en Grand Cru is er eentje van. Hierboven komen Grand Cru Classé A en B. Tauzinat is een gastronomische fruitige zeer toegankelijke wijn van merlot en cabernet franc en dat zie je weleens anders in Saint-Emilion.

Claire Moueix is iemand om in de gaten houden!

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl